Re: Bregovic...
Da, mislim da sam sa njim proveo vise vremena nego sa bilo kim u zivotu (12 - 13 godina, svaki dan...)
Goran ima prilicno jedinstven nacin rada... komponuje sam, iako to ne izgleda uvek tako. Svaki "input" (melodiju, ritmicku frazu, harmonski obrt, instrument, atmosferu) sa bilo kog izvora (radio, kafana, proba, zezanje, greska...) prevede u sebi razumljivu logiku i iz toga nastaju kosturi tih njegovih kompozicija...
Sto se aranzmana tice, tu je slicna prica... pravi veliku razliku izmedju ARANZERA i ORKESTRATORA. On odlucuje o estetici aranzmana, kojim instrumentima zeli da se "oslika" numera, kakva je forma kompozicije, itd., a orkestrator je tu da sve to sprovede u delo...
Snima uglavnom u svom studiju i sam producira svu muziku koju pravi...
"Arizona Dream" je odlicna ploca...medju muzickim kriticarima u Evropi vazi za jednu od najznacajnijih u novoj elektronskoj muzici. Mislim da je ona najozbiljnije radjena (uz "Tales and songs from weddings and funerals"), sto se tice priprema, snimanja i koncepta...
Sto se mene tice, uspeo sam da razumem taj njegov sistem razmisljanja i estetike u muzici i imao sam potpunu slobodu u donosenju tih muzickih "odluka"...
|