View Single Post
Old 03-09-2007, 10:27 AM   #47
Artscaper
Junior Member

Default Re: Samogradnja studijske ezoterije

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
Pozdrav Artscaper!
Naravno da zvuk najvise ovisi o trafoima, ali ako si primjetio ni kutije mi nisu slicne kao originali osim Gyraf Pulteca koji predlaze Lundahl ili Oep trafoe. Svoj sam Pultec napravio bas po Gyrafu i to vise komada. Bio je neki dan kod mene u studiu covjek (Milan, snimatelj starog kova :EKV, Partibrejkersi, Disciplina kicme...) koji ima original Pulteca i nakon par sekundi slusanja dionice vokala preko NS-10 odmah je zakljucio da je to taj zvuk, a original pak radi sa potpuno drugacije motanim izlaznim trafoom (ako si pogledao shemu originala znat ces o cemu pricam). Usput, konacno sam nasao covjeka koji mi mota audio i mrezne trafoe tako da mu mogu zadat tocne parametre!
Pazi, ja nisam nikad cuo niti jedan original od svih ovih sprava (osim sa svog UAD-a, ali ne znam koliko je to mjerodavno), sve je pocelo iz puke znatizelje ili u stilu "ma, slozit cu taj fuckin' preamp, eq, ili kompresor", a onda sam skuzio koliko te DIY sprave bolje zvuce od Aphexa, dbx-a, Symetrixa, TL Audia, a da ne pricam o Behringeru ... I, nakon svega upoznao sam nekoliko divnih ljudi (profesionalaca) koji su na licu mjesta culi sprave i rekli da zvuce sjajno. Jos uvijek spadam (barem tako mislim) u skupinu entuzijasta i sve ovo shvacam kao veliki izazov! Drago mi je da nas ima jos kako bi podijelili iskustva i izbjegli zamke koje ne stede ni jednog samograditelja, a u danasnje vrijeme hiperprodukcije i svakojakih kineskih njasra ovo nam iskustvo dodje kao bozji dar! Ako mogu ikako pomoci oko kakvih informacija slobodno se javi.
Redd47 je i meni zapeo za oko i mislim da ce mi to uskoro biti jedan od projekata. Upravo dovrsavam svoj vlastiti stereo mic preamp sa in/out trafoima (custom made) i discrete op amp (kombinacija fetova i bipolaraca) koji radi u A klasi na +/- 24 V! Kutija nije bas neka jer je prototip.
Sto se tih nestretnih kutija tice tu jos uvijek muku mucim, ali pokusat cu se i tu malo bolje organizirat. Da te ne smaram vise, lijepi pozdrav!
Drago mi je da smo se konacno upoznali. Vec sam pitao Shota za tvoj mail a onaj kojeg mi je dao "nije radio"..
Pultec eq ima input i interstage trafo od Triada, izlazni je Peerless. Gyrafov ima in i out od Lundahla i mislim da on ne bi preporucio OEP za takvu spravu...a voli jih za input u G9 gdje su mozda jos bolji od transparentnih Lundhalov.
Mislim da kod Pulteca nema veze kakav trafo stavis ako je dobro napravljen. Sto ne volim je to da neki naprave "kopiju" i onda graviraju kuciste kao da je original. To nije fer.
Slazem se da dobre diy sprave sa transformatorima (i neke bez) imaju mnogo bolji zvuk od Tl-Audia i slicnih...Po slusanju drugih semplova tvoji sprava mislim da su sve u rangu barem 1000 eura ili vise, tako da nema problema ako nemaju one nianse koje ni cujes ne ako monitoring nije neznam sta...To postujem!
Kakve si to transformatore dao napraviti? Kakve spec. imaju (induktivnost, pri:sec turn No i imp., kakav material na omotima, imaju li izolaciju izmedu omota)? Ja sam trazio covjeka koji bi napravio V72 input i Peerless output za Pultec. Ovdje nitko nije sposoban to napraviti, jer kazu da je prekomplicirano. A da bi napravili neki standardni trafo mi je bez veze jer svaka sprava treba drug trafo. I nama ovdje Sowter nije skup jer ne platim carinu, shipping nije skup, kakvih 20 eura po Europi. Kada mi treba custom output ga mogu naruciti od Edcor-ja. Od njih sam narucio tx za preamp i Reamp i imaju dobar zvuk.
Ako je vama problem carina bi mogli dogovoriti da narucimo preko mene, ili jos bolje, uzmemo zajedno vise komada. Ja cu za malo poceti skupljati material za Redd i mozda bi za to mogli nesto dogovoriti ako bi bilo interesenata.
Jesi mozda razmisljao gdje bi dobio EF86 (ili PF86 jer su iste i platis mnogo manje tako da se moze uzet i Telefunken)? To je inace moja omiljena lampa ali problem je to da jih treba dobro proveriti za noise. Danasnja produkcija je bez veze, u redu jedino za gitarska pojacala, tako da uvijek uzmem NOS. Jesu u Ei radili ove lampe? Znam da su PF86 i ja bi jih uzeo ako kod vas ima kakav source za njih.
Jos nesto bi pitao; po kojoj shemi si napravio Vari-Mu? Pretpostavljam da ne Manley zbog skupih lampa. Mozda Altec 438? Ja imam layout i svu dokumentaciju za 438C ako bi tko to napravio.

Miha
Artscaper is offline   Reply With Quote