Quote:
Originally Posted by alfom
Solo instrumentacije VST plaginovima - principijelno, pa i brasovi.
* Da li za takve dionice zvati instrumentalistu u pomoć ili bi moglo biti dovoljno uporediti već gotove produkcije*?.
Sam veoma dobro poznajem većinu živih instrumenata koji se trenutno rabe. Ali, pretpostavljam bez uvrede za bilo koga, da dobar dio forumaša nije instrumentalista na petnaest - dvadeset instrumenata, a kamo li da je bio u prilici uraditi aranžman, pripremiti orkestar i uživati u 'svojih ruku djelo'.
Zato mnogim plaginašima ili aranžeristima bubnjar u tri ruke drži palicu, u dvije metlice, izrasle mu četiri noge, ... , flautaš nikada ne teba uzeti vazduh, violinista ima beskonačno dugačke strune, gudalo,..., ritam gitarista trza samo odozgo, ...
(Pitanje je obilježeno zvjezdicom).
|
Sve gore navedeno je nazalost tacno, vec sam dosta "jadikovao" nad totalnim neznanjem VECINE ljudi koji pokusavaju iz sve snage da se bave muzikom, a sa njom nazalost, veoma malo dodirnih tacaka imaju...
Medjutim, moram da kazem nesto, mada nerado, u njihovu odbranu (izuzeci naravno)
Kao i u kinematografiji, i u muzici postoje "uslovnosti" - kao sto na primer Schwarzeneger "prolece" ziv i zdrav kroz soliter od stakla, (i to o svom trosku, kako sam procitao), tako i neki drugi "hodaju" po vodi, lete u druge zvezdane sisteme brze od svetlosti (valjda ce i to nekada u buducnosti biti moguce) tako i u muzici, narocito programiranoj postoje slicne "uslovnosti" - tako da hi-hat svira i za vreme brejkova, gudaci imaju kruzno - cirkularno gudalo, trubaci imaju prikacen kompresor i tako dalje, ali je sve to u nekom cilju dobrog zvuka, pa makar taj zvuk i ne postojao u stvarnosti, nego samo "virtualno" ZAR NE?
Dakle, stojim na stanovistu da su tvoje primedbe booolno tacne, ali kod ponekih, koji znajuci za nemogucnosti, to rade NAMERNO, to u cilju interesantnijeg zvuka moze da se opravda - nadam se da si me razumeo, i pored toga sto ponavljam da se potpuno slazem sa tobom, i da cu biti kakav-takav borac protiv neznanja i amaterizma u ovo malo godina sto mi je preostalo, mada tu nema mnogo nade, bar posmatrajuci tzv "mlade, talentovane i kreativne" aranzere i producente....avaj....