Probao sam sve od tih klavira, sto hardverskoh sto softverskih, radio sam cak nesto kratko i u jednoj prodavnici muzicke opreme pa sam svast nesto svirao i probao...
Roland je na prvo slusanje onako realan, bar sto se tice boje, ali samo se tako cini dok je zapravo u najmanju ruku mnogo sladak i plastican, dinamika je skoro nikakva, multilayer i multisempl postoji, ali ja ga ne cujem i prosto mi zvuci kao onaj najgori sa E-36 aranzera, znaci grozno!
Korg je za promenu dinamicki i frekventno mnogo izrazeniji i moze se sa njim svirati piano i forte a da se nesto i desi kad se dirke malo opterete, ali sama definicija zvuka je malo zalutala i prosto nema neku lepotu osim te sirovosti koja izlazi dobro moram priznati!
Yamaha, pa kao i Rolanda samo malo gore bar sto se tice dinamike! Takodje naizgled prijatna boja, ali daleko od realnog klavira!
Klavinova je za sada jako dobra , ali mozda malo vise zbog polozaja zvucnika i samog kvaliteta istih kao i pojacala, pa i zbog prostorije nego zbog semplova, a tu je naravno i hamer mehanika koja se podrazumeva!
ne secam se svih oznaka i modela, ali sam ih sve probao i svirao i znam ih po ceni, za sada je najbolji onaj od 3 hiljade i kusur eura, ali i dalje dosadan i predvidiv, kao i mnogo debeo za matricu!
Boesendorfer 290 na prvi pogled ekstra realana, ali dinamike nigde, multisempl i multilayer lose radi, sniman sa prostorijom koja smara i ne da se ukrotiti gde bude jos gora pri najmanjem kompresovanju istog!
The Grand je sirov, debeo i pomalo uzak u slici, ali je dosta realan u najnizoj i najvisoj oktavi pa je upotrebljiv ako kompoziija zahteva tako nesto!
Za sada i vec neko duze vreme koristim Garittan Jazz Band i tu je najbolji klavir bar sto se mene tice, zadovoljava u odredjenoj meri svaku od stavki koje su mi bitne za klavir kako u matrici tako i solo, odlicno zvuci kad se malo ukompresuje, odlicno reaguje na sve frekvencije, nije previse masan niti pretanak, bas kako treba!
Ali to sam samo ja...