Ne znam kako bih ovo rekao... Dugo, dugo i dugo sam se tripovao sa tim impulsima, raznim "reverbima" ne bi li nesto nasao da zadovoljim potrebe prostora za vokal, pa sam onda cak i svoj voljeni Spirit Power Station Soundcraft popeo na 3. sprat ne bi li sa njega iskoristio onaj Lexicon, hmmm slabo to nesto islo, pa sam mesao razne softverske pokusaje, krpio i bajao magije, da bi kasnije pronasao impulse gde sam rekao:"ohoho", ali sam se i tu brzo smorio, pa onda cuveni Lexicon Pantheon koji je dolazio sa Sonarom gde je postojala mogucnost da se on priveze na Wave drajvere, dok bi mi Cubase radio na ASIO drajveru i tako u rutovanju na Luni privezem sve da mi Sonar radi samo kao reverb i to je radilo odlicno sve do onog momenta dok nisam cuo onu ruznu visinu softverskog reverba koja se tesko obuzdava, ustvari moglo je i to sa deeserom pre reverba pa da kroz Pantheon prolazi send signal bez sibilanata, ali nije se daleko doguralo, sve je to poprilicna naiva... (uh kolika recenica)
Sve se zavrsilio sa jednim PCM 80 koji je ne samo resio problem, nego me je oslobodio bilo kakvog drandanja sa podesavanjima od po par sati gde i dalje ne dobijem nista! Vokal zvuci MRACNO, drum sekcija propustena kroz non linear je mesavina mracnog sa brutalnim, a ambientalni klaviri, cicaboce i ostale zvecke da i ne pominjem!
Znam, nisam ja najpametniji pa sad sam otkrio toplu vodu a ljudi se tusiraju vec nekoliko stotina godina, ali pitanje je na mestu, koji impulsi i koji softverski reverb...
Ne postoji, to je moje najrealnije misljenje o svemu ovome!
E sad... S obzirom na to da ni kod babe nema dzabe, mora nesto da se plati, je li... Probao i uverio se, Lexicon MX200 je poprilicno jeftina sprava, nudi neke algoritme koji su u najmanju ruku zanimljivi, poneki dinamic efekat sa dbx i to sve u dual engine okruzenju! da budem iskren probao sam ga na svirci i to ne samo probao vec ga koristio vise od mesec dana na dva razlicita ozvucenja gde je jedno bilo malo losije, a drugo mnogo losije i pokazao se vrlo dobrim, kako za svoju cenu tako i uopste! Razlog zbog koga verujem da ce raditi dobro i u studijskom okruzenju je da sam na slicnoj opremi radio sa svojim PCM 80 za koji mi je trebalo bar sedam dana da ga uradim da radi dobro, naravno ima daleko vise opcija, ali ako MX200 proradi posle setovanja obavljenih na oko, bez slusanja i podesavanja parametra po sopstvenom nahodjenju onda tu nema neke velike dileme!
Cena na netu mu j oko 200€ i mislim da i kod nas moze da se nadje, ako ne za taj novac onda za malo vise!
Ko zeli isto to sa jos malo vise opcija i grafickim displejom moze da pogleda MX 400 koji je quadro engine i sve ostalo je isto!
Bas sam se raspisao, ali stvar oko reverba dozivljavam poprilicno licno!
E da, jos samo nesto da napomenem...
Odem da poslusam neki TC 6000 u neki tamo studio, dane pominjem koji, ali je jako poznat i vrlo skup, verujem da bi svi znali o kome se radi... Poslusam reverb na tim monitorima, cackao sam ga nesto vise od pola sata, od prilike dobio ono sto sam hteo i ustanovio sam da sam zadovoljan, s obzirom na to da sam svestan da sam u tih pola sata dobio mozda 40% iz spave i da bi se ona pokazala u kasnijem radu!
I da bih znao o cemu se radi, zamolim momka da mi otvori Timeworks 4080 jer mi je to prvi reverb koji sam u zivotu instalirao i koristio i rezultat je bio sledeci...
Razlike nije bilo, osim moje zelje da je bude jer sam se zagrejao za spravu, koju posle naravno nisam ni kupio!
S toga mogu samo da kazem da ako se i pored ovoga svega odlucis da ustedis na mostu, koristi taj Timeworks 4080 za koji mislim da je najpriblizniji da nosi ime reverb, e sad...
Ukusi su razliciti...