"7",
Nijedna sabirnica koja "sabira" kanale u cilju miksanja koje se radi u audio produkciji nije idealno sabiranje, ono koje vi, u najvecem broju, podrazumevate (matematika)
S jedne strane ITB sabirnice imaju svoje probleme (najcesce shum kvantizacije, preterano mali sampling rate da bi uopste mogla da radi, itd.)
S druge strane OTB sabirnice imaju svoje anomalije.. od kojih mi prvo padne na pamet
cross-talk... koji postoji u svim visekanalnim analognim spravama... i frekventno nije konstantan, nego obicno crosstalk raste sa porastom frekvencije...
Ono sto vi na kraju cujete moze biti da ima reverba vise ili manje, recimo... ali se, na zalost, ne moze "prstom pokazati" ni na jedan konkretan i usamljen problem koji to moze da izazove... ja barem ne znam.
Zato mi je HD3 zanimljiv... te se pitam da li su na toj, definitivno, digitalnoj sabirnici... nesto odradili, da je bar malo priblize navikama ljudi koji su radili na analognim mikserima... recimo simuliranje analognog cross-talk... koji kada se SAMO softverski sabira
NE POSTOJI, ako ga ne "napravimo" vestacki da "lici" na analogni. (ne sme se zaboraviti da bi tako nesto dodatno gnjavilo procesor.... pogotovo ako bi se sa tim modelovanjem teralo "mak na konac")
Uzmi u obzir da nagadjam, i pravo da ti kazem, ne bi se nesto ni posebno gnjavio sa ovim pitanjem, posto nije uopste jednostavno, niti je posao malen, da se realno ustanovi gde su osnovni razlozi ovih i drugih razlika... a neku sliku o kompleksnosti problematike, mozes zakljuciti iz cene PT HD3 paketa... gde su nesto definitivno uradili da smanje razlike.
Naravno, ovo o cemu pricam su grube razlike.. koje se mogu srediti dodavanjem reverba tamo gde je "pojeden"... i to se obicno tako i uradi... i s obzirom da se miksa na ushi.... ti problemi se rese prema ukusu onoga koji miksa... zato su mozda ove razlike toliko iznenadjujuce i neocekivane...
pozdrav
bogi