View Single Post
Old 18-08-2007, 07:26 PM   #1
blags
Member

Default Odnos muzicar-snimatelj zvuka

E braco i sestre `ajmo malo o psihologiji,pedagogiji,neuro psihijatriji,egzorcizmu,voodoo magiji,bacanju gra` i ostalim egzaktnim naukama koje bi covjek ako hoce da se bavi snimanjem muzike trebao na ovaj ili onaj nacin da poznaje.Upravo se vratih sa snimanja gitara za jedan metal bend.Ovo mi je prvi put da snimam bend u studiju tj.gitare posto su bubnjevi i bas gitara snimljeni ranije. Elem dakle bubanj i bas svak` svoju pricu prica, bubanj je snimljen bez metronoma(da je kojim slucajem sniman sa doticnim snimanje uvoda u prvu pjesmu bi trajalo najmanje dva mjeseca a vremena je malo)gitaristi samim tim nemaju dobru podlogu tako da se snimanje gitara svodi na proracun tipa prva dva kruga bubanj svira dosta ravno,treci usporava a cetvrti ubrzava jer zaboga na redu je prelaz na tomovima,cinelama,stalcima i bog zna na cemu jos,mada ruku na srce ima dijelova gdje su bubanj i bas relativno ravni al ne lezi vraze onda gitarista ima problem ko zna zbog cega(vjerovatno mu je u glavi jos onaj proracun od prethodne strofe a mozda jednostavno ne zna i ne moze ko ce mu ga znati).Ja sam relativno strpljiva osoba i ne zivciram ako covjek iz prve,druge,trece,cetvrte itd ne uspije odsvirati dionicu koja minut traje medjutim ja sam juce proveo 9 sati snimajuci ritam gitaru za dvije pjesme.E sad da sam poslije tih 9 sati zadovoljan onim sto je uradjeno ali NISAM..Doslo je do toga da radim punch in zbog dva tona jer cova jednostavno ne moze da se skrpi.Sto se tice mog odnosa prema doticnim muzicarima trudim se da sam fer i korektan,ne galamim ne smijem se ako covjek pogresi a kad pogresi kazem mu gdje je pogresio i sta treba da uradi da ne bi pravio opet istu gresku,znaci ne vracam ga da snima istu dionicu 10 puta a da mu ne ukazem na zajeb koji je napravio i kako mozda moze na drugi nacin da odsvira istu dionicu posto dosta mladih muzicara lete a da ni hodati nisu naucili(ovo govorim i iz licnog iskustva samo sam ja to shvatio doduse malo kasno ali sam ipak shvatio I skontao gdje mi je mjesto u cijeloj prici).E sad interesuje me na koji nacin vi resavate ovakve situacije?Da li poslati ljude kuci da se malo upoznaju sa spravom zvanom metronom,ili jednostavno pokusati izvuci maksimum koji oni mogu da postignu u ovom trenutku?Postoje li neke metode prisile bilo fizicke ili psihicke prirode koje bi se mogle primjeniti u ovakvim slucajevima(za ovo bi se vjerovatno trebao informisati na forumu policijske akademije al` nema veze)?Da li se uopste prihvatate posla ako bend iako to misli da jeste nije bas sastavio oko ljeske?I sta vam znaci termin pred-produckcija jer se meni cini da se upravo tim bavim a ne stvarnim snimanjem?Eto toliko za sada sto se tice odnosa snimatelj zvuka -muzicar u studiju,a o odnosu maloprije pomenutih na zivim svirkama i tonskim probama neki drugi put.

Last edited by blags; 18-08-2007 at 07:30 PM.
blags is offline   Reply With Quote