Re: Audio Post za tv sitcom - koji powered plugin system (Due,Uad,Poco) ?
clusterchord, za 99% AV postprodukcije koja zavrsava na TV-u, sve od alata sto mi je potrebno su Q8, C1, De-Esser i L2. Nema potrebe uopste da za takvu svrhu koristis neke "sprave" sa odredjenim karakterom..
Iz licnog iskustva, sve sto ide na TV, ne pravis NIKADA stereo zezancije, zvukovi i dijalozi obavezno u MONO, eventualno muzika i atmosfere moze u stereo, dinamika mizerna..
MAX, pises da je kod nas jedino vazna glasnoca.... Nemam uopste iskustva sa tim stvarima na nasim prostorima, ali malo mi je to cudno... U vecini zemalja se budze reklame i ogranicene su na -9dB (peak), i to bas iz razloga da bi filmovi i serijali zvucali isto glasno (moze do 0dB) jer koliko toliko moraju da zadrze raspon u dinamici, koji je iz pogleda dramaturgije zvuka, ako govorimo uopste o nekom sound designu, veoma vazan faktor! Zanima me malo detaljnije u vezi ovoga kako je kod nas....Ako te ne mrzi da napises koju rec...
I da li neko moze da mi objasni koji diletanti rade auditoring DVDa koji se mogu kod nas kupiti (uglavnom ovi za 99dinci na kioscima), gde uvek ide reklama na pocetku pa nakon nje meni filma, a reklama odvaljuje od glasnoce, i ajd sto odvaljuju od glasnoce nego je i debelo izoblicena, a film kad krene, otpanjim TV do kraja pa jos nije dovoljno...?!?!?
E da, Vocalign, ok plugin ali tek kad si postsinhrone dijaloge vec mukotrpno namestio pa ih provuces kroz Vocalign, da ih jos malo smesti, inace slabe koristi od njega, pogotovo ako se radi za platno... Onda ti rucna editacija i seckanje po slogovima ne gine, ako ne zelis ofrlje i aljkavo da odradis posao..
|