Quote:
Originally Posted by Don Solaris
Sigurno da filter ima veze sa time, ali ja mislim da je najveći problem sama dimenzija sub-a. Jer na ovim Alesisovim zvučnicima su akustičke latice u prostoru jako male i jako o?tre. Ta o?trina je problem - pomakne? se pola metra i gotovo, ima? fazno poni?tavanje, ni?ta ne čuje? na toj frekvi, a na onoj drugoj zato dobije? 10 dB i sl. Za razliku od toga, veliki sub imati će puno ?iru laticu i fokus - pa dobije? veću difuznost i bolju popunjenost prostora.
Mo?da sam u krivu, ali ja kad vidim da je sub promjera 20 cm, ja znam da je to za 100W i gotovo. Sve iznad te snage, na taj promjer ne valja u malim porstorima, jer daje pre uski fokus.
|
Kada radimo akustiku kod nekog, pozicioniranje monitora zna da traje satima.... (pomazemo se i mernim mikrofonom) uz cestu premetacinu studijskog namestaja... tako da znam o cemu pricas.
Ovo sto nazivas "filtrom" je "prirodna" karakteristika zvucnika... znaci akusticki filter...
Sto se tice osetljivosti na pomeranje... da, to je jedna od bitnih karakteristika dobrog zvucnika... a to je sto glatkija bocna karakteristika...
sto zavisi od kompletne konstrukcije... a manje od svake komponente ponaosob
pozdrav
bogi