Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?
Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica?
Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera?
|
naravno da se ne govori o svakom harweru u poredjenju sa softwerom....ja na primer ne bih dao moj revibe i dvr2 reverb za nizasta ispod tc 4000, pa cak ni za lex 91 i 81 jer mi softwer bolje zvuci, ali imao bih problem da mi neko kaze da je altiverb bolji od eventida h8000 ili lex-a 960.
ja razumem da ljudi pokusavaju da dodju do dobrih rezultata sa malo para, to tako i treba, jer samo tako mozes da naucis. ali sa istim znanjem na kvalitetnom hardweru ces sigurno dobijati bolje rezultate. nije samo pitanje talenta vec i mogucnosti.
evo dacu primer mog kolege Andreasa (koga i perun zna) koji je profesionalac kome mozemo samo pozavideti. pored razvoja Protoolsa i Logica 7 radio je na filmovima kao sto su Gladiator, Rom, 300, The Simpsons the movie i da ne duzim vise.
dosao pre par nedelja iz amerike i seli kod mene uz njegosku prsutu i zutu osu

i razgovaramo. prica mi kako je svoj deo simpsonova radio deo u logicu, nuendu i na kraju zavrsio u protoolsu i kaze da je Hans Zimmer kesnu lovu za neke super Mac-ove i da je milina raditi na euphonix controleru sa tim softwerom i da je jednostavnije nego na hardweru. po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh. caka je u tome sto su kao prvo u studiu 1 imali bolju akustiku, bolji monitoring i sam ssl.
znaci....kome treba ssl kada radi u nekim hobby uslovima i sa osrednjom akustikom....tu ce svako normalan pojuriti ka waves-u ili obrnuto, kome treba waves kada ima pravi ssl u pravom studiu
moje licno misljenje je da je zbir analognog sa digitalnim pun pogodak.
jedan 8-mo kanalni rak sa ssl-om i waves tdm za doradu manje bitnih kanala i onda smo na pravom putu

sa malo para dosta muzike