View Single Post
Old 11-08-2007, 02:14 AM   #11
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Default Re: ucinimo forum normalnijim mestom

Prvo i osnovno, ovo je stvarno odlican forum na kakav nisam naleteo ni medju domacim ni medju stranim forumima. Forum vodi izvanredan tim pocev od samih administratora, pa do moderatora - rec svakog "povlascenog" clana ovde je bila na mestu, sto je na drugim forumima retkost! Na ogromnoj vecini foruma 90% admina i modova oseca moc i pocinje sa "izivljavanjem" i zloupotrebom tog polozaja cega ovde nema. Lazem??? Pogledajte ovaj pravilnik ovde...
http://www.rumski.com/forum/announcement.php?f=82
a onda ga uporedite sa pravilnicima drugih foruma...

evo napravicu par analogija...

Quote:
Originally Posted by Mihajlo
1. Svaki clan je duzan da se prema drugima odnosi sa postovanjem. Pozeljno je da svaki novi clan naucen onim sto je procitao na forumu pomogne onim novopridoslima i da ih, ukoliko postoje slicne teme uputi na iste odakle mogu da nauce trazeno...Pokusajte biti samokriticni...
Quote:
Originally Posted by klasican admin
Svako nepostovanje prema drugima bice najstroze kaznjeno i odmah sankcionisano bez prethodnog obavestenja
Quote:
3. Izbjegavajte price koje nisu usko vezane za temu i sekciju. Time cinite sadrzaj diskusija preglednijim, jasnijim, a bitne podatke i informacije pristupacnijim i laksim za pronalazenje. Neka vas ne mrzi da, ako skrenete sa neke teme, za neki off-topic otvorite novu temu u sekciji razno (skroz na dnu). Time forum cinimo mnogo korisnijim novopridoslima i onima koji tek krecu da se bave tematikom koju ovaj forum obradjuje.
Quote:
Svaki spam kao i offtopic ce biti obrisan, a clan biti banovan!
Quote:
Napomena:

Svaki clan, bio on sa 2 ili 1222 posta, ima jednake sanse da napreduje na rumski forumu. Pokazite znanje, potrudite se i napisite koju recenziju, opis rjesenja problema, budite aktivniji i mozete postati moderator (cak i ako vec postoje doticni u sekciji koja vas interesuje), ali i saradnik rumski portala (veoma uskoro cemo, nadam se, biti u mogucnosti ponuditi prava radna mjesta sa realnim nadnicama za ucinjen trud i zalaganje).
Quote:
.....................................
Eto toliko... Problem postoji i treba ga resiti, ALI NA PRAVI NACIN, kako dolikuje ovakvom forumu. Imao sam prilike da vidim kako su administratori i moderatori nesvesno upropastili jedan forum nacisto. Ja ne zelim da se ovaj forum pretvori u kasarnu ili trafiku kako sam vec i rekao, kod treniranja strogoce najcesce stradaju ni kriivi ni duzni uz obrazlozenje "izvini, ali takva su pravila", a da se nesvesno krivcima progleda kroz prste. Tako dolazi i do netrpeljivosti izmedju starih i novih clanova.

OK, lako je reci sta ne valja, ali nije ni malo lako reci sta treba uraditi... Evo par mojih saveta...

- politika foruma mora da ostane ista, ne treba menjati nesto veliko sto valja zbog neceg sitnog sto ne valja

- na prvom mestu se treba smanjiti ruganje i ironija kod obracanja, ali ne banom i brisanjem (osim u krajnjem slucaju), vec samim stavom da je to nesto lose, npr. kad neki forumas izvredja indirektno nekog drugog, svaki clan je duzan da ga citira i to okarakterise kao losu stvar, a ne da precuti tako nesto. Na taj nacin se stvara pozitivna atmosfera gde takvi komentari nisu dobro dosli i to je gora kazna od bilo kakvog bana...

- Nije bitno ko je u pravu, vec ono sto je istina, odnosno ono sto je objektivno tacno. Dakle, svako treba imati makar minimalnu dozu sumnje i u svoje misljenje. Treba pokusati argumentovano dokazati svoje misljenje, ali kada se jasno vidi da je onaj drugi u pravu, treba bez problema prihvatiti njegovo misljenje. Tako se napreduje... Nekad je pozeljno naglasiti pre nekog stava "nisam imao dovoljno iskustva, ali smatram...", bas kao sto se naglasava u mejlu pisanom na engleskom "sorry if my english is bad..."

- Treba razlikovati dobronamernu i zlonamernu negativnu kritiku. Bas kao sto sam na VG temi napisao, dobronamerna ti pomaze da napredujes, a zlonamerna je tu da te sputava. Dakle, treba izbegavati nesporazume u komunikaciji, u koliko je potrebno treba naglasiti "nisam ironican" i razmisliti dobro sta je onaj gore hteo da kaze, pre nego sto se krene u svadju... Naravno, zlonamerne komentare treba brisati, a one koji su pisali treba prvo opomenuti, pa onda kazniti...

- NE POSTOJI NAJBOLJE! To je subjektivna stvar, znaci ne treba dokazivati suludo nesto sto je pitanje dal ce i drugom biti najbolje. Ako je u pitanju npr. audio kartica, treba pitati u koje svrhe ce se koristitii i sa cim ce se koristiti, pa tek onda dati pravi savet...

Toliko od mene...