Re: ucinimo forum normalnijim mestom
Vech kad me Arthur prozvao nek' se i ja javim... bit chu kratak.
Forum je preslika stvarnog zhivota (pa shto god to "stvaran zhivot" znachilo). Chlanovi koi su inache u zhivotu skloni snobizmu bit che takvi i na forumu. Oni koi su skloni filozofiranju (kako ovdje popularno zovete proshirene diskusije) bit che takvi i na forumu. Svako pravilo i svaka restrikcija smanjuju vjerodostojnost i spontanost foruma na jednak nachin kao shto zakoni smanjuju vjerodostojnost i spontanost zhivota.
Evo primjer: Na Islandu nitko ne pije alkohol i nitko ne krade... nema kriminala. Alkohol je zakonom zabranjen a kradja je vrlo kazhnjiva pa uz visok zhivotni standard postaje nepotrebno i nerazumno krasti. No to ne znachi da na Islandu nema ljudi koi bi se napili ko svinje, potukli se i okrali susjeda. Zato zemlja i jest chudna... mnogi nisu spontani i nisu iskreni. Takva okolina je nerealna i nezdrava.
Forum mozhemo promjeniti onoliko koliko promjenimo sebe! Svi mozhemo biti loshi i svi mozhemo biti dobri. Sve dok porichemo taj "zlochesti" dio sebe samo se pretvaramo da smo dobri. Da bi razumjeli shto je dobro moramo razumjeti i ono loshe. Polaritet je neizbjezhan a ravnotezha je mogucha samo kad prihvatimo polaritet.
Nadalje loshi chlanovi su potrebni jednako koliko i dobri - jer da su svi dobri nitko ne bi bio dobar. Drugim rjechima dobro prepoznajemo u odnosu na loshe. Loshi sluzhe kao pozadina na kojoj se dobri istichu. Nema prednje strane bez zadnje, nema zhivota bez smrti, nema dobrog savjeta bez losheg. To je temeljni princip ljudskosti jer na tom principu radi ljudski um... prepoznajemo razlike na jednom u odnosu na drugo. Stvorimo li uniformitet postajemo slijepi i gluhi.
Oprostite na filozofiranju, i nadam se da chete barem pokushati shvatiti ovo shto sam napisao.