Quote:
Originally Posted by ANITA
Dobro si shvatio. MA nije meni problem odsvirati klavir osjećajno nikad... Piknem si metronom i sviram osjećajno i pjevam... (ne snimam pjevanje).. i drugi korak je gore.
Naravno da se slaže, kako ne bi. I osjećajnost se može izraziti u tempu, zato smo glazbenici da to možemo! 
|
Hmmm.
Može biti?!?
Ali, jedno je kad pjevač nauči da otpjeva tačno (melodija, dikcija, naglašavanje, ... , ...), a drugo je kada unosi dinamičke varijacije koje su slika atmosfere koju svojom interpretacijom prenosi - dočarava 'potrošaču' (krajnji cilj i jeste da to neko posluša i ima duševnu i duhovnu korist od toga - danas, nažalost, da kupi medij).
A tu je metronom sprava koja ledi srce.
Kada se usnimi trak (bez kvantizacije), npr. odsvirano na klaviru po prethodno napisanoj partituri, i to ponovi u nekoliko trakova, pa se za svaki trak izbaci notni zapis odsviranog, postoje značajne razlike.
A tek u metrici glasom, kao najljepšim instrumentom, dočaravati filing ???
Ja ipak nisam na tom nivou i ostajem pri tome da ne treba uz pušteni prethodno usnimljeni trak svirati live da bi se pomoglo vlastitom pjevanju u toku snimanja vokala. Mislim da je sama ideja pogrešna.
Treba imati dobru studijsku tehniku i odmah snimiti instrument i vokal - i to je to.
U svakom slučaju ne mora biti da je to pravilo. Često, kada se ne poštuju neka pravila ispadne veoma dobro.
Sretno sa 'novim' načinom. Volio bih saznati iskustvo ako ti to kako si naumila uspije.
p.s. Sada sam vidio šta je napisao Dexyco u prethodnom postu.
Komentar = upravo tako!