Thread: Magnetna glava
View Single Post
Old 08-08-2007, 07:25 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Magnetna glava

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
@boggy

Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.

.....

Magnet je pokretni, kao sto mu ime kaze.... prema tome... magnet se nalazi na suprotnom kraju stapica na kom je fiksirana igla (koju si video pod mikroskopom)

http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_magnet

Znaci... skoro da je za prenos vibracija igla tu samo da "drzi pravac", ta mala polugica vibrira oko elasticnog lezaja, pomerajuci magnet pored kalemova u glavi.... znaci... "strana" tecnost oko te polugice i unutar same glave.... moze da smeta, ako nije predvidjena da tu bude...

EDIT:
Znaci oko te polugice i u samoj gramofonskoj glavi, mora biti sve suvo i cisto, kako je i bilo kada je napravljena... i to tako i treba odrzavati... odrzavati suvim i cistim.

pozdrav

bogi

p.s. Hm... odrzavanje gramofona je skoro umetnost... ne mogu da verujem da je gomila tekstova i pomagala sada samo istorija.... i da se izgubila potreba za svim tim informacijama... ja sam ovo ucio pre petnaest do dvadeset godina... i jos uvek pamtim... i sigurno sam imao dostupno da naucim... iako interneta nije bilo... gramofon ne koristim vec duze vreme

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote