Re: Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira)
Ne kontam!
Znači, snimi? klavirski trak, pa onda slu?alice na u?i, pusti? taj trak, i dodatno svira? na klaviru u toku snimanja vokala.
Jesam li dobro shvatio?
Ako jesam ---> potrebno je i kavir odsvirati 'osjećajno', kako pi?e?. I ako je urađeno tako, onda nema ?anse da ti se sla?e svirka u traku koji si snimila, i '?iva' svirka u toku pjevanja. Tada je to veliki problem.
Osim toga, iz iskustva nisam ubjeđen da je dobro snimati vokal uz klavirsku pratnju a radi nepostojanosti tona, ?to dobrom uhu mnogo smeta. Nadalje, atmosfera, osjećaji, pjevačke cake i sl. se posti?u vje?bama - čitaj : mnogostrukim ponavljanjem snimanja - (upravo radi svih ovih stvari) prilikom kojih se filing stvara u umu, a uho 'čuje' ton koji ?eli, mada je podloga za odr?anje intonacije i vođenje kroz melodiju u toku snimanja traka vokala ne?to sasvim drugo.
Ja sam dugo imao sličan problem kod izrade aran?mana, pa nisam znao uraditi midi fajl sa 'nekim tamo' instrumentima, zami?ljajući da je nekakva VST ćurlika upravo flauta koju ?elim u arr. i sl. Radio bih odmah tra?eći pravi sound, do besvjesti se iscrpljujući takvim postupkom i često na kraju odbacujući postavku 'orkestra', jer mi se uho naviklo na zvuk u toku izrade arr., ?to se nikada, ama ba? nikada, ne smije dogoditi.
|