View Single Post
Old 05-08-2007, 10:07 PM   #123
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Stigo CS-15 !!!!

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Aha. Smem se kladiti u "kitu na panj" da ti za jos dva zivota neces biti u stanju da napravis nesto tako. Banalno i za luna park. Nemoj me pogresno shvatiti, ne osecam se prozvano, samo mislim da su kritike na ovakve stvari od ljudi koji iza sebe NEMAJU NISTA BITNO uradjeno a da o tome zna neko pored njegove mame i tate, krajnje neumesne.
Pitao si me da obrazlozhim - to sam i uchinio! Vech sam sto puta rekao da ne pitate pitanja na koja ne zhelite chut odgovor. Najbolje da svi imamo iste idole, iste najbolje pjesme, jednak ukus za synth soundove, i jednako dugu erekciju na pojedine analogne sprave u drvenim kabinetima.

Sve da i nisam nikad nishta bitno napravio (pri tome je bitno valda ono shto ti procjenish kao bitno) to me ne sprjechava da komentiram rad drugih.

Koliko puta si ti komentirao sekvencere, VST-e i syntheve... sto, petsto, tisichu ili vishe? A koliko si sekvencera isprogramirao i koliko si instrumenata napravio? Dakle nemoj mi prodavat te fore za malu djecu koja se nadure kad im netko kazhe da je njima spajdermen bolji od supermena!

Aranzhman i sve oko same glazbe su napravljeni odlichno... to sam i u prvom postu napisao. Dakle moj komentar je samo komentar na glazbenu kompleksnost. Netko voli crtane stripove, netko kaubojske romane, netko Sydney Sheldona, drugi Stephen Kinga a poneki prochitaju i McLuhana pa im poslje vechina stripova i kaubojskih romada djeluje pomalo plitko. Proshiri malo vidike... glazba je drastichno evoluirala od 80-ih godina... moog ima dobar sound ali ima i puno drugachijih - nishta loshijih soundova.

@ roginator: jesi chuo za "Mary" experiment? Tiche se znanja i iskustva... poshto vjerujem da nisi minimalno chu ga priblizhit ovoj temi radi laksheg razumijevanja.

U ne tako dalekoj buduchnosti Mary zna sve shto ljudi mogu znati o disco glazbi. Zna kako se ona stvara, sve bitne karakteristike zvuka, ritma, melodije itd. Nekom naprednom tehnologijom dobila je uvid u sve shto se mozhe znati o toj vrsti glazbe... osim jedne stvari. Nije nikad osobno chula disco glazbu. Jednostavno je nauchila sve o njoj (kao shto klinci nauche "povijest") bez slushanja te glazbe. Kada je prvi put chuje hoche li Mary saznati ishta novo o disco glazbi shto do tada nije znala?

Ako je odgovor potvrdan onda imamo problem sa ljudskim "znanjem", materjalizmom i fizichkim chinjenicama. Jer ako je odgovor potvrdan to znachi da je osobno (subjektivno) iskustvo nezamjenjivo svim znanjima (objektivnim i fizichkim chinjenicama) ovog svijeta. Muziku treba slushati bez ikakvog znanja o glazbi jer ako usporedjujesh glazbu sa vlastitim znanjem o glazbi zapravo ne slushash glazbu koja svira vech trazhish slichnosti i razlike u odnosu na vlastito znanje. Za stvaranje glazbe nekakvo znanje mora egzistirati, ali za slushanje nisu potrebne nikakve specijalne kvalifikacije... barem ne za disco. O jazz glazbi josh i mozhemo diskutirati ali sve drugo definitivno ne zahtjeva predznanje.

ps: u izvornom eksperimentu radilo se o bojama a Mary je bila daltonist, ali ovo je dovoljno paralelno da posluzhi za diskusiju.