View Single Post
Old 27-07-2007, 05:36 PM   #5
slowstar
Pro Member

Default Re: Klavir i produkcija

Quote:
Originally Posted by Steka View Post
Kako producirate klavir kao bosendorfer 290 ili the grand??
sta stavite na njih, kako ih ubacujete u miks i gde??
Dugo godina se bavim snimanjem klavira, i kao izvodjac, i aranzer, a i kao producent. Veoma teska stvar...
TVRDIM da je dobar snimak klavira (pravog) u Beogradu bar, moguce dobiti samo na 2 mesta: KNU (kolarac) ili u skorije vreme Madlenianum opera, Zemun.
Glavni razlozi su pre svega u tome, sto samo na tim mestima postoje zaista dobri instrumenti. "Steinway" u Sava centru je katastrofa, i velika je steta sto na sebi nosi to casno ime.
Sto se tice virtualnih klavira (u nasoj sredini se nazalost, podrazumeva i "besplatnih") imao sam prilike da probam razne, i nazalost nijedan mi se nije dopao subjektivno, a nijedan nije bio dobar u mixu OBJEKTIVNO. Ne bih da ulazim u razlozno objasnjavanje zasto je to tako, ali i ja sam primetio da se klaviri na raznim sintovima MNOGO BOLJE ponasaju u mixu nego i najekskluzivniji 'virtualni' kao sto su "the Grand" "Ivory" Bosendorfer, galaxy, i slicni. U zivotu i radu sam stekao glas da dobro sviram klavir, i da se u isti razumem i kao aranzer, pa evo sta su moji utisci, a trudim se da ne budem pristrasan.
Na snimcima pop muzike, i primenjene muzike NAJBOLJE izlaze klaviri kao sto su na ROLAND XV seriji, FANTOMU, i naravno cuveni RD 700 SX sa SRX piano prosirenjem, za koji TVRDIM da je trenutno NAJBOLJE ZVUCECI KLAVIR na planeti (izuzev naravno "pravog" "drvenog" Steinway-a ili Yamahe)
Tu i nema neke narocite potrebe za dodatnom obradom, izuzev nekog skupljeg reverba, pazljivo doziranog.Interesantno, pri tom ne mislim ni na kakav "room" ili ambient, nego na medium hall, rich plate ili slicno. Inace primetio sam da se na klavirima mnogo bolje ponasaju pravi hardware reverbi i to ne konvolucija nego najnormalniji, kao sto su LEX 480, 960 ili TC 6000...Cudno je kako "konvolucije" bar u mom iskustvu, lako i brzo nestaju u mixu...
Poz. izvinjavam na "smoru"

Last edited by slowstar; 27-07-2007 at 05:49 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote