Quote:
Originally Posted by gorjan
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?
|
Postoje, nazalost razlicita su za razlicite instrumente, zato velikii studiji imaju vise soba za usnimavanje, standardnu, pa live room... ako je u pitanju jedna prostorija onda mora da se napravi neki kompromis, a ako je dovoljno velika onda se jedan deo "umrtvi", drugi je malo "zivlji"...
Quote:
... sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.
|
To si pametno uradio, i to je dobar pristup, jer mozes po potrebi da "prigusis" refleksije, ili da ih sklonis i dobijes "zivlji" zvuk.
Quote:
zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa
|
Za vokal je (uglavnom) najbolje da potpuno izbegnes refleksije, mozda ti je dovoljno da stavis 2 panela u V i mikrofon da je usmeren ka unutrasnjosti V, tako da pevacu, kad stane ispred mikrofona, ti V paneli budu iza ledja. To naravno pod predpostavkom da koristis cardioid (bubreg) mikrofon koji jako malo zvuka hvata iz sebe, a paneli sprecavaju refleksije sa njegove prednje strane. Ako mozes nesto da okacis i iznad pevaca, jos je bolje. E sad, instrumenti su druga prica i tesko je savetovati dok se ne vidi prostorija, ali u principu za snimanje akusticne gitare dobro dodju drveni zidovi, ako ima i malo kamena bice super za bubanj, za gudace... uf, da ne pocinjemo.
Znaci, vidi sta ti je najvaznije da dobro zvuci (i sta najcesce snimas), pa prilagodi prostoriju tome, a panele koristi kao kompromis za ostalo.
RM
P.S. Nemas pojma u koliko nasih "dobrih" studija se cuje (uglavnom lose) prostorija, cak i na vokalu.