Quote:
Originally Posted by SHIVA
Josh da napomenem da ovo nema nikakve veze s duhovnoshchu. Ma koliko nama djelovala stvarno i opipljivo materija NE POSTOJI! To je znanstvena chinjenica.
|
Odlično, sledeći put kad ti stigne račun za struju, ti nemoj da platiš nego reci da su strujomer i novac oblici energije a pošto je energija svuda, što je baš onda traže od tebe u obliku novčane nadoknade? Takođe pretpostavljam da nemaš nikakav problem da ti se ne plati tvoj rad, jer je to ionako iluzija, pa šta sad. Naravno nema potrebe da te prime u bolnicu na operaciju ako ti pukne slepo crevo, jer je to plod civilizacije to će sve da se samo prirodno sredi.
Elem upravo sam rekao istu stvar, ne izbalansiraš stvari, lako je na forumu pričati o višim istinama, ali tvoje telo i svet oko njega su stvarni i osim ako zaista ne živiš kao lutajući budistički monah malo je besmisleno poštovati materijalnost sveta svakodnevno i delati u skladu sa njom, a onda otići na forum ili među ljude i pametovati "sve je ovo iluzija". Ako nisi prosvetljen ti ne znaš zaista to što pričaš već imaš intelektualni koncept stečen upravo tim istim "obrazovanjem" koje si pomenuo i to sve pada u vodu. Kad već 99,99% ljudi koji pričaju o duhovnosti ne mogu stati iza svojih reči lično, ne bi bilo loše da budu malo umereniji u svojim izjavama... to bi se moglo nazvati zdravijim odnosom od toga da se maše raznim "spiritualnim" frazetinama i konceptima dok smo od stopala do vrha u materijalnom i to vrlo opipljivo.
Quote:
Ne varash se. Psihijatrija se bavi patoloshkim bolestima a psihologija zdravim umom. Jedini je problem to shto su njihove definicije patologije apsolutno idiotske pa i jedni i drugi mlate praznu slamu. Ni ostatak medicine nie puno bolji ali to sad i nie tema.
|
Ja znam da je "cool" osuđivati nauku u bilo kom obliku kad si spiritualan i zato imaš moju punu podršku
Quote:
Potpuno pogreshno razmishljash! Postoi ogromna razlika izmedju tutoriala i obrazovanja. Obrazovanje je sustav koi te tjera (sustav kazne i nagrade u obliku ocjena) da upamtish brdo informacija koje che ti navodno trebati u zhivotu, i to bez da ih pri tome praktichno primjenjujesh. Dakle u shkoli nauchish iskljuchivo ponavljati za profesorom, i ako si dobar u ponavljanju onda dobijesh dobru ocjenu. Najbitnije je da ne preispitujesh autoritete i da te nauche da spremno i bez kritichnosti prihvatish i upamtish sve shto ti se kazhe. Tutorial potrazhish kad ti neshto treba i odmah ga i primjenish. Ako radi - super, a ako ne radi ne jebesh se i ne pamtish nepotrebne informacije.
|
Education:
Education encompasses teaching and learning specific skills, and also something less tangible but more profound: the imparting of knowledge, positive judgement and well-developed wisdom.
Ako si želeo da pričaš o "Školskom sistemu" onda to i reci, koristiš pogrešan termin i pričaš o ustanovama države i tome slično, što promašuje temu.
Quote:
Prostudiraj znachenje rijechi indoktrinacija i prisjeti se svog shkolovanja. Ako si nakon shkole samo na 10 minuta zagledao svijet oko sebe (a koliko vidim jesi) jasno ti je da si u shkoli nauchio hrpetinu gluposti, netochnih podataka, neupotrebljivih tehnika i zastarjelih znanstvenih hipoteza koje su propale 5 godina prije nego shto su ih uvrstili u udzhbenike. Meni je to chista indoktrinacija sa svim njenim "odlikama". Zato se "obrazovanje" i aplicira samo na djecu i to od vrlo rane dobi.
|
Pa uglavnom to, 2+2 se ispostavilo da nisu četiri, nepravilno pišem i čitam jer su me pokvarili časovi srpsko-hrvatskog jezika, Šri Lanka je u stvari u Australiji a ne u Južnoj Americi kako su me učili, Drugi svetski rat je bio pre prvog i uopšte pitam se kako sve ove zgrade stoje kad ih prave arhitekti koje je fakultet zaveo zabludama o tome kako se pravi zgrada, da ne govorim o NASA-inim inženjerima koji su realno sve pogrešno naučili uhvaćeni kandžama zlog sistema.
Elem, "kindergarten" sistem školovanja koji je još uvek aktuelan u ovim krajevima nema neke veze sa obrazovanjem kao principom koji je star hiljade godina.
Quote:
Mravima je u prirodi da grade mravinjake. Ljudima nie u prirodi da ubijaju zhivotinje i druge ljude iz puke zabave.
|
Ja reko' bili su gladni.
Quote:
Nie nam prirodno ni da zhivimo u betonskim koshnicama i natjechemo se u malogradjanshtini sa susjedima. Nie nam u prirodi niti da bezglavo unishtavamo (za sada) jedini planet na kojem mozhemo zhivjeti. Sve od navedenog posljedica je "civilizacije", a prenoshenje tog "znanja" s koljena na koljeno se zove kultura. Shvati da je svaka "civilizacija" krajnje umjetna tvorevina i pokushaj da gospodarimo prirodom radije nego da zhivimo u njoj.
|
Šta znači "shvati" kad ga upotrebiš u rečenici? je li to naredba ili molba? Ili apel? Šta ako nisam u stanju da shvatim, recimo mentalno sam retardiran?
Molim te shvati da ja nemam šta da shvatim ako mi neko koristeći kompjuter na internet forumu dok pije kiselu vodu u plastičnoj boci i sluša muziku sa laserskog CD diska priča kako je civilizacija zlo. Stvaranje civilizacije je prirodni izraz čovekove prirode, i zato se paralelno dešavalo na razdvojenim kontinentima na različite načine. Ova tvoja priča je nalik tome kad neko izjavi kako se čovek otrgnuo i odrodio od svemoćnog boga, koji je pri tome i dalje svemoćan i svevideći i volja je njegova u svakom atomu itd itd ... Male ne ide logički.
Ako je čovek deo prirode i nastao u njoj, onda je i težnja za civilizacijom i kulturom prirodna, i jedino može biti pogrešno implemetnirana, kao i inače u prirodi kada se privremeno desi da se neka vrsta preterano namnoži ili radi određene stvari koje ugroze eko sistem.
Quote:
Kultura je umjetna forma koja nam je nametnuta upravo kroz odgojne ustanove, roditeljski odgoj i zabavu (filmovi i tv opchenito). Uglavnom se svodi na uniformiranje ljudi (ovako se jede, ovako se govori, ovako se oblachi a ovako se razmishlja jer smo to uvijek tako radili). U tome nema nicheg prirodnog i usporedbe s mravinjacima i paukovim mrezhama su apsurdne.
|
Nisu, molim te
shvati da nisu

Nije tebi lično bog dao
svevid da odrediš šta je prirodno ili neprirodno. Tvoje lične averzije ili unutrašnja podeljenost na liniji civilizacija - priroda nisu merodavne. Uostalom svi tvoji stavovi i filozofija koju nudiš su porizvod te iste kulture i šta onda dalje reći?
Quote:
No ako si dash truda i prochitash neshto od Erich Fromm-a ja sam siguran da chesh drugachije razmishljat o kulturi i obrazovanju. Do onda pozdrav uz par citata spomenutog Erich Fromm-a
|
Erih From, jedan od najvažnijih ljudi u modernoj nauci o čoveku (ovo je baš lepo da ga citiraš nakon one tirade o psiholozima psihijatrima i nauci, LoL

) i njegova misao su takođe i proizvod društva, pa i uslovljavanja koje je pretrpeo i deo su civilizacije i kulture u kojoj je rastao tako da mislim da ga to potpuno čini irelevantnim kao dokazni materijal za tvoje lične teoreme. Mogu ja isto da citiram nekog još većeg baju čije sam knjige čitao... ček da pregledam kućnu biblioteku pa kad te izudaram citatima, nećeš znati kako se zoveš!