Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
A da prodaš ta tri i kupiš jedan pravi?!? 
|
Nema pravog!!!!
Usudjujem se da tvrdim to, jer sam ih cuo sigurno vise desetina, ako ne i celu stotinu raznih, i u raznim manje ili vise sredjenim prostorima. Jednostavno, najbitniji je subjektivni utisak. Kao sto znamo, svi zvucnici "lazu" tojest unakazavaju onaj elektricni signal koji je u njih usao. Eksperiment sa mernim mikrofonom i osciloskopom to jako dobro pokazuje, a tek prostorija!!!!!
Cuo sam najobicnije HI - FI zvucnike sa basovima od 6 incha,(wharfedale diamond pa neki broj, ne secam se) kako ODLICNO sviraju u jednoj Svajcarskoj reziji,denfovano napred, a grubi kamen iza, divna rezija, a u Minhenu (bivsi Union Studio) sam cuo Westlake 2X15 + drvena horna, a prostorija kao sredjena (SSL ROOM) pa je zvucalo k'o na splavu pred fajront (ajd' malo sam preterao...) cesto "Impresivan" laskajuci zvuk, napanjen na jako, moze da nas katastrofalno zavede, kao naprimer kada su u studiju 6 bili "Lockwood" monitori (Tannoy 15-ice sa Quad pojacalom u transmission line kutiji) KATASTROFA!!! posle doneli JBL 4343, pa je na tiho bilo bez veze, a na glasno kao u losoj diskoteci, uglavnom smo mixali na NS10, sto i danas radim, kada me put nanese. Priznajem, stvar ukusa jos uvek, ali posle broja godina i slusanja na vrlo skupim monitorima, i vrlo glasnim, sve vise volim male, near field, pa makar morao da "predpostavljam" kako ce bass da izadje na velikim.
Bazirano na onome sto sam slusao (doduse u neadekvatnim prostorima),
najprijatniji utisak su mi ostavili Tannoy Elipse 10, i ADAM P11, ali to je krajnje neobjektivno, kako kaze i naslov ovog threada - kompromisi...