Quote:
Originally Posted by SHIVA
Ljudska percepcija je po prirodi subjektivna. Tisuche i tisuche zhivaca, neurona i neurotransmitera prenose bilione informacija u BINARNOM obliku. Od nekoliko biliona informacija koje mozak dobije u jednoj sekundi nasha svijest uspjeva integrirati niti jednu desetinu u ono shto zovemo percepcija. Charolijom do danas nerazjashnjenom nash mozak na neki nachin nekako uspjeva hrpu jedinica i nula pretvoriti u gotovo fotografsku, 3D, stereo "sliku" svijeta.
itd itd
|

Ti zaista imaš neverovatan talenat da uzmeš bilo šta i da ga tretiraš "spiritualno". Sa jedne strane to govori o određenim talentima i sposobnostima koje poseduješ, ali sa druge strane to nije duhovnost samo po sebi, jer i tvoje "spiritualno viđenje sveta" je opet subjektivna percepcija samo po sebi i ne mora biti realno. Konačno stvarnost je apsolutno realna i apsolutno nerealna istovremeno. Da si ovako nešto ispričao zen učitelju on bi te izlemao drvenim štapom jer negiraš materijalnu realnosti objektivno viđenje. Sećaš se one priče kad pita učitelj učenike da li je štapić koji drži u ruci kratak ili dugačak? Pa objasni da moramo priznati da taj štap ima neku dužinu sam po sebi (subjektivno) pa je dugačak, ali da je u objektivnom smislu kratak kas se uporedi sa većinom drugih štapova. Znači nije duhovno samo po sebi to kada ti uzmeš bilo kakvu objektivnu činjenicu i nađeš u njoj subjektivne vrednosti i odnose i proglasiš "sve je relativno". Da naiđeš u šumi na medveda nešto sumnjam da bi mu prišao i rekao, znaš, "ti si samo slika u mom umu, niz nula i jedinica tako da u mojoj stvarnosti ne postojiš", i nešto sumnjam da bi se nakon toga medved dezintegrisao

Elem, priča je bila o tome da li je zvuk različit a to se da izmeriti. Ako se radi o Jitter-u odlično, digitalnom vezom vratite nazad u komp dva ista miksa i obrnite faze, umesto što se ulazi u teoretske rasprave. A moji komentari su bili iz tog ugla da mi je stvarno neverovatna ta osobina kod ljudi sa ovog podneblja da "provaljuju" fore koje niko drugi ne čuje i ne vidi. Steinberg pravi jedan program i zavisno od verzije naziva ga Nuendo ili Cubase odjednom se pojavi neko ko "Čuje razliku". Koderi koji prave te iste programe i plugove koje koristite na drugom forumu objasne da nema razlike kod sirovog sabiranja wave fajlova između sekvencera ali opet neki ljudi odavde "čuju" da ne znam koji program "bolje svira". Sve to što su se tada (pre godinu ipo) ljudi pitali na ovoj temi i na nekim drugima se već neko drugi pitao i postoje mišljenja stručnih lica o tome. E sad možda su svi oni glupi i budale a mi smo ovde pamenti i imamo neverovatnu slušnu percepciju, moguće je i to
Quote:
@ dushan_s: molim te oprezno s izjavama o psihologiji i njihovim "tehnikama" klasifikacije. Te tehnike imaju i svoje rezultate, a ti rezultati govore upravo o tome koliko su katastrofalne psiholoshke tehnike. Osim shto prepisuju na milione antidepresive (legalan polu-extacy) i sedative (legalni oblik opijata i morfina) njihovo "lijechenje" se svodi na elektroshokove i trajno zatvaranje u "adekvatnu" ustanovu. Manje nepodobni mogu redovito posjechivati psihijatra jednom tjedno i nadati se da barem psihijatar uzhiva troshechi njihove novce. Psihijatri jako dobro znaju da oni nikad nishta ne poprave. Nema zarade od izljechenja... lova je u dozhivotnoj terapiji. Mislim da njihov pristup nitko ne bi smio uzimati kao primjer osim ako nema strahovitu zhelju da ponavlja tudje pogreshke.
|
Ako se ne varam mešaš psihologiju i psihijatrijiju. Moj post nema mnogo veze sa tvojim negativnim emotivnim nabojem kad se radi o naučnoj psihologiji. Ne ulazim u to da li je ona valjana ili ne.
Quote:
EDIT: Gotovo sam zaboravio da je netko spomenuo i akademije. Nadam se da ne vjerujete ozbiljno u ideju da obrazovanje (indoktrinacija) doista mozhe biti korisno osim eventualno u kontekstu zaposhljavanja na osnovu naobrazbe. Obrazovanje sluzhi za formiranje sustava uvjerenja pomochu kojeg kasnije do kraja zhivota dekodirate "stvarnost". Kad svi imamo "standardizirana" uvjerenja svijet prividno bolje funkcionira i sve ima svoj red, rod i prioritet. No ne zaboravite da je kultura (obrazovanje je samo dio kulture) obrambeni mehanizam od prirode!
|
Obrazovanje je ideja sistematičnog prenošenja znanja. Ne odnosi se samo na ustanove već i na bilo koji oblik kao što je na primer neki metod samoobrazovanja. Ukoliko si ikada odgledao neki tutorial za nešto, eto, obrazovao si se. To što ti zoveš indoktrinacija je proces u kome i ti učestvuješ. Ti si se kao i svako drugi zainteresovao za "duhovnost" na bazi toga što ti se to subjektivno dopalo i zainteresovalo te, a neko bi analizom mogao otkriti da su postojali određeni uticaji u tvom detinjstvu koji su te "indoktrinirali" da te upravo to interesuje. Pošto čoveč nije zatvoren sistem već ima neprekidnu interakciju sa okolinom, pomalo je besmisleno (a ti često to radiš) osuđivati "svet" i "ljude" i "sistem" kako "indoktriniraju". Ako neko završi fakultet to ne znači da će automatski biti robot zatvorenog uma.
Posebno su demagoške ideje kako je kultura odbrambeni mehanizam od prirode. To što naš odbrambeni mehanizam ugožava prirodu je druga stvar, ali skoro svako živo biće takođe ima određene metode koje je razvilo da bi zaštitilo sebe. Zašto ne odeš do najbližeg mravinjaka da objasniš mravima da su protiv prirode i da su pičke jer grade mravinjak da bi se zaštitili od nje? Ili pčelama? Što ne kažeš paucima da ne bi trebalo da grade mreže da hvataju plen nego samo da jurcaju okolo pa šta nahvataju, jer je to neprirodno, "priroda" bi "sama" pravila mreže da to tako treba
To što mi zovemo "priroda" je upravo kreativnost, bića koja stvaraju druga bića, i menjaju svet oko sebe, neprekidna interakcija. To što smo mi preterali i počinjemo narušavati balans u prirodi ne znači da je sam princip da se kreativno izražavamo, stvaramo civilizaciju, štitimo se, gradimo itd "neprirodan", već da to radimo na pogrešan način.
U svakom slučaju ja razmišljam o nekim stvarima slično i delim gomilu gledišta sa tobom, ali imam utisak da ti jako voliš biti po svaku cenu radikalan i protiv nečega i u tome zanemaruješ to da novčić ima dva lica.
Pozdrav!