Pro Member
|
Re: Brass
Jako je tesko ista savetovati, jer sve zavisi od TRENUTNE situacije, bila ona u kondiciji izvodjaca, vrste trske koju koristi, koja "pifla" kakav nu je pristup izvodjenju, kakva ti je prostorija, kakvo je cak i raspolozenje izvodjaca...
Po meni najbolje bi bilo snimati sax, pod uslovom da je prostorija dobra, "Omni" mikrofonom, na oko 60cm do jednog metra, sto opet zavisi i od gaina, i od kvaliteta mikrofona. Po meni a o ukusima ne treba raspravljati, treba koristiti "Clean" tranzistorski preamp, bez ikakvog farbanja u snimanju, osim mozda blagog hi-passa na oko 50-60 hz, i izuzetno blage kompresije, ne vise od par db, 2:1, ako je izvodjac "konzistentan" mozda bez ikakve kompresije. Omni je pozeljan, zbog obaveznih kretanja izvodjaca dok svira, sto NIKAKO ne treba sputavati, jer moze lose da utice na interpretaciju.
Saksofonisti su po svome psiholoskom karakteru dosta blizu pevacima, pa treba kod njih stalno potencirati "neobaveznost" i laku atmosferu, i PAZLJIVO birati sluske koje ce da nosi, moraju da mu budu veoma komotne, mozda probati sa varijantom samo na jednom uvetu.Koji god da sam tenor snimao, od Mice Markovica, Joce Maljokovica, do Ljube Paunica i ostalin, svi su u mixu imali "harsh" komponentu negde oko 3,6K, do 4,2K, tako da sam to relativno siroko "vadio" u mixu, a dizao oko 12 khz, ali to zavisi od mnogih okolnosti. Po meni, opet kazem PRAVILA NEMA, i svaki eksperiment je pozeljan, naravno ako nije vremenska stiska u pitanju...
Srecan Rad!!!
Skoro da zaboravim, snimao sam sa Neumanima U 87, Sony C48, i onim (zaboravih oznaku) jako skupim SONYem koji ima "hladnjak" pozadi, koji koristi i Mariah Carey, ali to me nije odusevilo, bar ne za sax.
Bilo je u radio Beogardu par komada "Coles" ribbon mikrofona, koji su se pokazali ODLICNI za duvace, ali kada sviraju u "sekcijama" specijalno trube...
Moj prijatelj Misa Hajdukovic je mislim napravio dosta dobar snimak Saxa ruskim "oktava" 012 mikrofonom, ali je u pitanju bio izuzetan prostor...