View Single Post
Old 13-06-2007, 05:06 PM   #21
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Znam da je tema iz praistorije, ali zainteresovala me i procitao sam je celu, pa sam odlucio da kazem koju.

Cak sam morao celi jedan dan da ostavim da mi se sloze razmisljanja, jer kad sam krenuo da pisem odmah po procitanoj temi nisam uspeo da konvertujem misli koje sam imao u glavi u tekst, koliko toliko koncizno.

Dakle, o subjektivnosti moze da se govori u smislu da cemo dusan, bogi, ja ili bilo ko drugi, identicnu pesmu cuti razlicito. To niko ne dovodi u pitanje i jasno nam je svima da je tako.

primer:

Jedna boja, meni i dusanu moze da proizvede razlicita osecanja, meni jedna pesma moze da izazove drugacija osecanja nego kod dusana ali mi smo dva razlicita coveka i to je sasvim normalno.

Medjutim, subjektivnost o kojoj ti (boggy) pricas, za mene i nije subjektivnost, jer je samo jedan subjekat ukljucen u pricu, tako da je njegova subjektivnost ujedno i objektivnost jer nema vise subjekata sem njega samoga. Ukoliko taj subjekat jedan te isti objekat vidi razlicito, onda sa subjektom nesto ocigledno nije u redu, jer su objekti isti, a on ih vidi razlicito

primer:

ukoliko identicna boja, jednom coveku izaziva razlicita osecanja, ukoliko identicne audio endzine koji reprodukuju identican sadrzaj, jedan covek cuje razlicito, to znaci da ga njegova percepcija vara i da nije u stanju da sagleda objektivno stanje stvari, bilo to zvuk slika, misao ili toplo ili hladno.

U muzici se i moze dozvoliti luksuz da te percepcija vara, ali voleo bih videti coveka koji si sme dopustiti takav luksuz kada su temperature u pitanju, pa da se jedan dan opecec na vodu od 100 C, a drugi dan krene da se tusira u njoj, i ne provaljuje da je voda jednako vruca dok ne krene da se krcka. Ukoliko takav covek i postoji, on je poremecen i njegov sud o temparaturi vode ja necu uzeti u obzir, kao ni sud coveka koji kaze da dva identicna engina koji reprodukuju identican sadrzaj zvuce razlicito.

Mogao bih pisati jos 5 sati toliko sam o tome razmisljao, ali ajde da ne zagusim temu.

Last edited by SumAnuT; 13-06-2007 at 05:08 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote