Ajd i ja malo... da budem...
Quote:
Originally Posted by slowstar
'ajde da opet budem kao sto kazu "iskljuciv"
1. veoma je tesko, skoro NEMOGUCE napraviti akusticki dobru reziju, cija je povrsina manja od 80 m2, a visina plafona ispod 350cm
|
Ovo je tacno... jedino sto se izgleda vise "isplati" u takvom prostoru formirati neku prodavnicu (sta god) u ovoj zemlji i u ovo vreme
Quote:
2. Dobiti u maloj prostoriji "ispravan" bas ispod 50 hz je takodje nemoguce, moguce je jedino doci blizu toga, ako je rezija specijalno gradjena, sa postovanjem tzv. "Boltovog niza"
|
Bolt nije jedini .... do danas se toga nakupilo "k'o pleve".... imao bi problema da se odlucis....
Ono sto se obicno ne zna... je da svi ti "magic" ("golden") numbers vaze SAMO za prostoriju ciji su zidovi reflektivni... cim se unese bilo sta u taj prostor... neke sprave, namestaj, mikser, rackovi... udju ljudi... veliki deo tih odnosa vise nije validan... a studio nema smisla ako je prazna soba sa "idealnim" odnosima dimenzija i samo reflektivnim zidovima. (da li smem da kazem... da u tu sobu ne smes nista da stavis da ne bi "narusio" akustiku

)
Drugo, kada se uradi elementarni apsorpcioni tretman zidova (sloj azmafona ili kamene vune... kako ko vec voli

) takodje dolazi do toga da se frekvencije rezonancija u netretiranom prostoru SMANJE (ne puno, ali se da izmeriti) kada se unese apsorpcioni materijal... znaci da se soba u akustickom smislu virtuelno (geometrijski) POVECA... za koliko... pa zavisi od apsorpcionog materijala, vlaznosti vazduha, temperature... itd. itd...
Znaci... nemam nista protiv nekih "idealnih" proporcija... ali samo kao polazne tacke... ne kao "sveto pismo"... od koga malo sta "preostane" kada se posao zavrsi...
Pricam ovo iz
licnog iskustva u popravkama i adaptacijama nekakvih prostorija u kojima ljudi zele da se bave produkcijom muzike u ovoj zemlji u kojoj zivimo...
Quote:
3. Tvrdim da bilo kakav mix radjen u malim prostorijama, sa glasnim monitoringom ima veoma losu "translaciju" na druge sisteme slusanja. To je istovremeno i GLAVNI razlog za postojanje tzv "nearfield" monitora.
Drage kolege, izuzev ako niste milioneri i imate na raspolaganju veliki plac za gradnju NAMENSKOG studija, ZABORAVITE na tacnost svega sto je ispod, ajde da budem "sirok" 50 hz, a tacnije bi bilo 80 hz, iz veoma jasnih, fizickih razloga...
|
Da, ali to sto navodis je vrlo diskutabilno... pogotovo sto sama prostorija ne miksa.. nego covek... koji tek funkcionise na neki "sumanut" nacin... kad god pomislim da sam nesto "skapirao"... upoznam nekoga ko me razuveri u to...
Hm... veliki studiji su se uglavnom radili u vreme kada je malo sta moglo da se snimi ispod 60Hz... sada i te kako moze da se snimi ispod 60Hz... a trend je da se studiji sele u dnevne sobe... pa ti zakljuci sta god hoces...
Pre bih to nazvao "trendom".. i "generacijom akustike studija"... velicina prostorije za slusanje (sto veca... uslovno) je jako bitna... ali postoji i gomila doktrina koje godinama "prezivljavaju"... koje su u nekom vremenu bile prihvacene i cesto nekriticki preuzimane... nista konkretno ne mislim... nego je i tebi jasno da je ljudsko drustvo sklono ovakvim pojavama...
Svako vreme trazi sebi karakteristican pristup... isti slucaj kao i sa muzikom
pozdrav
bogi
p.s. Nekakvi "moji" odnosi dimenzija bi bili 5:6:7... najvise zato sto se lako pamte

... i zato sto taj odnos dimenzija zadovoljava zahteve koji se postavljaju prostoriji namenjenoj surround monitoringu... ovih dana prilicno popularano