Re: Statistika za 2006 u Americi !!!!!
Prvo da kažem par reči u udbranu piraterije.
Sada je vrlo popularno buniti se protiv besplatnih downloads sa p2p networka, jer Bože, muzičari "gube" od prodaje. Čista laž. Kada sam ja bio mlađi, mi smo sa radija snimali kasete sa pesmama koje nam se sviđaju i slušali to, jer nismo imali kintu da kupimo sve ploče. Danas nije drugačije. Prvenstveno radi informacije UVEK prvo poslušam neki mp3 od nekog CD-a, pa ako je dobar CD, onda ga i kupim. Zašto bih kupovao mačku u džaku, pa to nikad nisam radio. A danas je sistem prodaje takav, da po CD-u imaš JEDNU dobru pesmu a sve ostale su đubre. Pre si mogao da čuješ jednu pesmu na radiju i da odeš i kupiš ploču, jer znaš da će ploča da bude super. Danas nije tako. Danas imaš tu jednu pesmu, singlova više nema, pa onda ako je ta jedna pesma dobra, kupi i 14 užasa uz nju. Ja ODBIJAM da prihvatim takvo pljačkanje.
Primer: Čuli ste za Gnarls Barkley i njihov hit "Crazy"? Odlična pesma. Idete i kupite album, i šta vidite? SVE ostale pesme su đubre, osim jedne koja je polu đubre.
Primer 2: Slučajno ste videli vrlo zabavan video od Robbie Williamsa "She's Madonna" i rekli ste, hey, on je bio zabavan, hajde da kupim CD. I kupite "Rudebox" i vidite da je ceo album, uključujući i pomenutu pesmu đubre.
Pre, kada ste čuli, recimo, pesmu "Some Like It Hot" od Power Station, i potrčali ste, i oduševljeni kupili album, mogli ste da uživate u još šačici odličnih pesama istog žanra. Isto tako, čuli ste "Avalon" od Roxy Music, otrčali ste i kupili ploču, i oduševljeni shvatili da ima još dragulja na toj ploči...
Toga više nema. Sada šta ste čuli preko radija ili MTV, to je sve. Album je UVEK razočarenje. Amy Winehouse, nova pevačica, čuli ste i videli dve pesme na MTV? E, to je ceo album. Ostatak je đubre. Neke pesme se čak ne daju slušati, toliko su loše.
Dakle, ako moje slušanje radija i snimanje kaseta pre 20 godina nije bila piraterija, kako je onda modernizovana verzija istog piraterija? I kako mene mogu kriviti za albume koje prave, koji su totalno đubre, i ja sam to saznao, pa neću da kupim? Šta, ja treba da im finansiram planirani lopovluk?
UVEK ću da kupim dobar album sa par odličnih pesama odozgore. Želim da posedujem taj ORIGINALNI CD sa omotom, sa listom muzičara, sa rečima, sa thank you notes, i želim da stavim taj CD u player i da uživam u muzici.
ODBIJAM da prihvatim pljačku i prevaru. I samo zato što su glupani razočarani jer nisu uspeli mase da prevare, ja neću da im dam za pravo, i da kao papagaj ponavljam ono čime pune glave konzumenata.
|