Quote:
Originally Posted by Klon
Da li neko moze da mi objasni sushtinske razlike izmedju pasivnih hi-fi kutija
i studijskih monitora?Zashto je recimo nemoguce odraditi ok mix na nekom
ultraskupom B&W,JBL,Pioneer...hi-fi sistemu a moguce na monitorima od 300 evrica?
|
Mislim da nije nemoguce, svakojake zvucnike ljudi koriste da bi dosli do rezultata, i ako pri tom dobri rezultati ne izostanu... koga briga!
Ne... ja licno ne znam da postoji ista "specijalno" u monitorima od "300 evrica" sto bi ih specijalno okarakterisalo profesionalnim monitorima... to su proizvodi namenjeni odredjenoj grupi kupaca, i to je sve.
Quote:
Originally Posted by Klon
Ne bih rekao da svki hi-fi sistem farba zvuk,ali...
Ako nekog ne mrzi neka mi objasni malo detaljnije.
Hvala puno i pozdrav!
|
Tesko pitanje, i postoji mnogo namerno indukovanih predrasuda kod potrosaca od strane proizvodjaca i trgovaca.
Studijski monitori inace
ne moraju biti aktivni... postoji dosta vrhunskih koji su upravo pasivni. Aktivni monitor je za vecinu proizvodjaca izgovor za ugradnju jeftinih i skrnavih pojacala u njih ("specijalno optimizovanih... bla... bla...")
Pogledas
PMC i vidis da im se pro monitori i isti takvi "HiFi" modeli, razlikuju samo u spoljnom finishu... i "floorstand" modeli nisu zastupljeni u pro varijanti...
Stvarno sam trazio neku specifikaciju (preciznu, po mogucstvu) po kojoj se studijski monitori TEHNICKI razlikuju od "hifi"... i bas nista upotrebljivo nisam nasao... cak ni samo definiciju sta konkretno mora da zadovolji jedan studijski monitor (ne mislim pri tom na individualne definicije, nego na neko opste pravilo koga ce se svi pridrzavati)...
DA, primetio sam da svaki proizvodjac studijskih monitora govori za sebe da upravo on pravi "prave" studijske monitore, i da je njegov princip apsolutno ispravan (uprosceno receno, nemam nikoga u vidu specijalno)
S jedne strane moze se pomisliti da se u studijske monitore ugradjuju kvalitetnije komponente (po pravilu i s razlogom skuplje), ali to najcesce nije slucaj... pogotovo danas, usled "eksplozije" home studija, i ogromnoj potraznji za monitorima "do 300 evrica"...
Ono sto se vremenom iskristalisalo, kao neka razlika, je (mozda) surovost studijskog monitora u prikazivanju produkcijskih gresaka... ali ni to nije PRAVILO, postoji mnogo monitora koji su upravo bezobrazno tolerantni prema greskama (daju korisniku lazno samopouzdanje).
Znaci... trebalo bi da se hifi zvucnici prave da zvuce lepo ma sta im dao da sviraju (sluze za odmor, opustanje itd)... dok studijski monitor mora skretati paznju na greske... itd... medjutim... realnost i stvarnost pokazuju da je pravilo da PRAVILA NEMA... koliko proizvodjaca, toliko i stilova, toliko i "pravila"...
Mozda najbolje stoji podela na dobre i lose zvucnike... ili...
Podela na zvucnike koji TEBI omogucuju da napravis nesto dobro u mixu za razliku od ostalih zvucnika... i tada je to individualno pitanje... da... to je mozda najmanje slaba podela... radi na onome na cemu postizes najbolje rezultate... i ne brini puno
pozdrav
bogi
p.s. Da... skoro svi profesionalni monitori su crni ili tamno sivi...