Quote:
Originally Posted by Sandy
Imam ja mali dodatak.
Često moraš da upotrebiš hi-pass na akustičnim instrumentima (akustična gitara, violina, flauta) ako ih imaš u snimku.
Naravno, zavisi od postavke mikrofona, ali često se u usnimku akustične gitare dobije previše bubnjanja, što lepo zvuči kada slušaš gitaru solo, ali potpuno zamrljava sliku konačnog miksa.
Za instrumente kao što su violina ili flauta primenom hi-pass filtera izbaciš deo zvukova disanja ili pokreta (klasičari često ne umeju da se iskontrolišu i da stoje u mestu za vreme snimanja).
Slično važi i za trube...
Ti instrumenti najčeće smetaju u snimku ako imaju išta ispod 120, a često i ispod 150Hz.
pozzzzzz
|
Bravo!!!
Prijatno sam iznenadjen mladoscu clanova foruma, i veoma mudrim rezonima oko Hi-pass filtera, naime ja bukvalno crkoh ubedjujuci se sa nekim "toncima" upravo oko hajpasovanja raznih, uglavnom akusticnih instrumenata, moram reci da je Sandy za sve sto je rekla u pravu, mada se pod izvesnim (jako dobrim) uslovima, kada je prostor veliki i kvalitetan, slican rezultat moze postici i upotrebom OMNIDIRECTIONAL mikrofona, kod kojih uglavnom ne postoji taj gadan "proximity" efekat, koji jezivo dize bassove, narocito kod instrumenata sa istaknutim "body" tojest telom, kao sto su Ac Gitara, Celo, kontrabas blisko snimani limeni duvaci i tako dalje.
Za neke tonce "klasicne skole" je nekulturno koristiti hi-pass, jer kao "kvari zvuk", unosi distorziju, sto je kod iole bolje konsrtruisanog filtera cista teorija, ali ipak im nije los "stos" sto koriste OMNI mikrofone, kod kojih za to nema potrebe, ali nazalost, ko ima tako lep prostor da moze da koristi omni...
Inace, po mom misljenju, najlepse "zvuceci" prostori, bar u Beogradu su
1. Veliki tonski studio u Kosutnjaku (nazalost nisam skoro svracao, ali tamo je neka oprema kojoj ocajnicki treba renoviranje), a neki vintage mikrofoni su nestali (U 47, U 87, neki stereo lampas KM serije) sto je neoprostiva grehota!!
2. Velika sala "Madlenianuma" u kojoj TVRDIM da moze da se snimi ziv bubanj tako da "otkida", a oni su upravo nabavili i jako dobar mikrofonski park, u kome ima cak i "Schoeps" mikrofona, sto je ekvivalent Rols Rojsu u audiju, da ne pominjem Neumanne i Sennheisere, kao i veoma sirok izbor dinamickih, bio sam na obilasku, i na savetovanju, i mogu vam reci da ce to uskoro biti NAJBOLJI prostor za snimanje zivih instrumenata...Tu ne mislim na snimanje koncerata, nego na zaista STUDIJSKO snimanje zivih instrumenata, gudaca, horova, celih Rock bendova, imaju i Stainway klavir, dobar do bola, (125.000 eura je placen)Tko da tamo moze da se usnimi (G5, Pro tools, Nuendo, ITD) pa da se hard nosi na drugo mesto za mix...