View Single Post
Old 19-05-2007, 03:07 PM   #38
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Default Re: Malo o sebi, mada nerado...

@arthur

Quote:
iz mog ugla (rock/metal bendova), pre svega fali muzicara, koji imaju znaju sta ne znaju.. tojest, svesni su svoje nesvesti. Pa onda kad njih bude dovoljno, treba dosta onih koji su spremni da zrtvuju svoj komforni mladi zivot za vezbanje i beskonacnu samokriticnost zarad unapredjivanja sebe.
E onda sve to treba sklopiti u celinu,i dobiti MAKAR JEDAN bend, koji moze da pocepa Srbiju na pola, svojom efikasnom svirkom uzivo i hiticnim pesmama (primetio sam sindrom da je stara vestina pravljenja smislenih i kvalitetnih refrena skoro pa umrla).. e onda ce druga deca da pozele isto to, pa ce i oni da se malko poceskaju po glavi i vide sta tu smrdi (a da im prva asocijacija ne bude njihova kosa), pa se tako lagano i mukotrpno stvara neko vrzino kolo koje samo sebe hrani.
Da sam ja (lupam) urednik takve TV, ja bih forsirao ono staro "blago" sto je ostalo, i pomalo neceg novog sto vredi, pa bi na taj nacin uticao i na masu i na mladje bendive... Mada da budem iskren, danas ima puno bendova tipa "ej ja imam caletovu gitaru, on ce da kupi neku elektricnu bez 6-te zice, a ti uzmi od keve sherpe, pa ces da budes bubnjar"... Znaci hocu samo da potvrdim ono sto si ti rekao, nema vise samokriticnosti, cak ni kod ovih metalaca koji shatro hoce da se razlikuju od "fensera" (kako ih oni i sami nazivaju). Kriterijum je spusten ispod najnizeg nivoa. Gledaj npr. Zvezde granda, jesu to ljudi koji nisu muzicki obrazovani i sve to, ali taj kriterijum se ne moze porediti sa onim koji je bio na 3k-duru (mada mi se tamo, opet, nije svidjalo bookvalno kopiranje originala koje je bilo cenjeno, dok recimo improvizacije uopste nisu bile cenjene). Ima i onih koji su stvarno dobri, ali to su uglavnom rock/metal pravci, o pop-u nema ni govora...

Quote:
Licno verujem da je ovo moguce i da se na neki nacin vec pocelo desavati, jer apatija koja je zahvatila neke starije generacije nije dobacila do klinaca koji sada furaju po srednjim skolama, i vec sam naisao na par jako solidnih stavova i rezultata u mladjim vodama.. ako se sve to ostvari, buducnost bi mogla biti svetlija..
Naravno, mislim da je postojece medijsko stanje kriminalno, ali, scena o kojoj pricam postoji vec godinama u mraku, i mislim da se moze izvuci i bez kataklizmicnih promena medijske i drzavne kulturne politike, koju jos duugo necemo videti. Samo jedan dobar mlad bend, ljudi koji razumeju muziku i publiku i imaju inspiracije i volje da im pruze ono sto oni zele. Ovakvih bendova je bilo i do sada, i uspeli su da se pojave i na povrsini i steknu neki kultni status, ali je i njih stigla apatija i dezorijentacija sopstvene materijalne buducnosti.. nekima je cak i svetska karijera izmakla za veoma tanku dlaku...
Pazi ovako, ja sam '88 godiste, ali ja nikako ne mogu da budem merodavan za te stvari, jer sam daleko zreliji i ovako i u muzickom pogledu i od starijih od sebe. Sta hocu da kazem, ima mladih ljudi koji ne samo sto znaju da prepoznaju kvalitet, nego su i voljni da menjaju nesto na bolje, ali na zalost, postoji daleko veci broj ljudi koji zele da ostane ovako, a za one kojima je sve jedno i da ne pricam... Kazem, trenutno uopste nevidim nekog ko bi mogao da vrati pop na svoje mesto, ali cini mi se, kao sto si ti rekao, da ima dosta rock/metal bendova kojima je svetska karijera bila na dohvat ruke. Evo, opet moram da hvalim svoj komsiluk . Ja sam se npr. odusevio kad sam otisao na sajt Alogie i video da se na njihovom forumu prica iskljucivo na engleskom bez obzira sto ima dosta nasih. Ima puno ljudi iz sveta koji cene tu muziku pa je ona stigla i do Kolumbije i do dosta drugih dalekih drzava... Oni su, recimo, otvorili koncert Whitesnake-a u BG-u. Ispada da se kvalitet UVEK prepoznaje, ali na zalost prepoznaje ga samo mali broj ljudi...

Quote:
Dakle, fali nam ljudi i njihove volje, fali nam HITOVA da motivisu siri krug ljudi i isperu gorki talog nekulture zaostalih godina. I mislim da je kljuc u najsvezijim generacijama, koje bi stariji trebali da prihvate, pomognu i dodatno motivisu, umesto sto ih guse i gaze svojim sopstvenim hiljaditim vaskrsima, pa im oduzimaju i ono malo medijskog prostora i paznje, a sve sterilno i prazno, cime najvise gubi upravo publika.. ne znajuci ni sta gubi..
Ja smatram da postoje dva tabora starijih muzicara, jedan koji gusi mladje generacije i parazitira na njima, i drugi koji ih podrzava. Taj drugi tip se povlaci i na taj nacin ostavlja prostor mladjima, i sve bi to bilo lepo da nema onih "prvih", tako da smatram da bi bilo mnogo pametnije da oni pomognu mladima da se izbore sa onim "prvim". Naime, tesko je doci do medija ili uopste izdati album za neku dobru diskografsku kucu, ako se nema para i jos gore, ako se ne povinujes nekim njihovim principima koj se ticu zaboravljanja kvaliteta.

Meni se recimo svidja se Georgiev probio. On je bukvalno zaobisao tu grupicu koja rukovodi estradom i bez ikakve podrske medija i diskografskih kuca uspeo. Ali to kosta puno zivaca i pre svega vremena. Ako bi svako morao na taj nacin da se probije, samo jedan mali broj bi uspeo. Zato kazem, bez podrske onih koji cene kvalitet, a vec odavno su na estradi, nista...