View Single Post
Old 04-05-2007, 12:48 AM   #15
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Song sa tri nylon gitare - Mix

Rekao bih kako otprilike ja to radim, ali, mozda ja nesto brljam, pa cete da se smejete i zbijate sale, sto bi moralo letalno da se zavrsi, tj. ako bih moje srce izdrzalo taj prvi udar vasih posalica, a da ne me ne ubije infarkt, dosao bih ja da vas ubijem

Sve sto mogu da kazem je da za akusticne gitare volim prostore sa sto manje modulacijskih efekata (ukoliko mi je trip da ta akustara zvuci prirodno i ne frizirano, ukoliko je cilj suprotan, onda ovo ne vazi)... Mislim da Altiverb tu moze lepo da odradi posao, nekada mi se dopadne i Plate 140, samo mi on ipak deluje nekako tvrdje i rockerskije... prljavije... sto bi se reklo...

Od eq-a mi se tu svidjaju najcesce Pultec i Pultec Pro, a nekad ispod Pulteca dodam i equium, ukoliko treba precizno da se se skine neka smetajuca zezalica...
Od kompresora mi se za te potrebe svidja LA2A, jer je mekan i nije napadan i previse ocigledan, a nekad i Fairchild 670... na grupi... (naravno, pricam o emulacijama, ne o pravom hardware-u).

Presete za EQ i za kompresor ne koristim, a ubedjen sam i da ih i ne treba koristiti!!! Moze da se uzme neko okvirno setovanje kompresora, ali mislim da barem treshold, ulaz, make up gain... moraju rucno da se podese... pozeljno bi bilo lepo i manuelno podesiti attack, release, a Boga mi i ratio.
Ne mogu ni da zamislim sta moze da se desi sa trakom ukoliko se kompresor stavi na kanal, ili na grupu, ukljuci preset i ne pipne...
Neki ljudi imaju suludu srecu, ali kada bih ja ,ovakav malerozan , uradio tako nesto, sve munje i gromovi neba, bogovi vetrova i oluja bi se urotili protiv mene i moje pesme, pa bih morao nesto da sprzim
Ipak onaj koji je radio preset nije mogao da sanja kakav cemo mi i koliki signal da ufuramo u taj kompresor... a za eq je, po meni jos gore, koristiti presete...
Inace, ja ne volim prekompresovane akusticne gitare... zbog mikrodinamike pre svega, a treba paziti i na attak, da ne bi stradali tranzijenti (do duse, tu ne igra samo attack)... barem ja tako tripujem...

Arpegio i ritam bih stavio u istu grupu, a tu solo gitaru, mozda bih, a mozda i ne bih Zavisi od toga da li bih "normalnim metodama" u mixu uspeo dovoljno da rashirim gitare (posto sam ukapirao da zelis da budu siroke), ili bih morao da posegnem za nekim faznim shirenjem na grupi (uz debelu paznju i paznju da ne dodje do faznog sjebavanja i uz proveru mono kompatibilnosti).
Ukoliko bih to radio, ipak bih voleo da mi ta solo gitara ne ide u tu grupu, posto je nepisano pravilo ( od koga se moze inteligentno odstupati ) da solo na gitari ide u centar i u nivou vocala...

Sve zavisi, od pesme, ideje, tripa... ko zna sta bih radio... muljao bih i petljao dok mi se ne uchini o.k.
Kada su ritam gitare u pitanju, nekada volim i da ih duplo snimam i paniram levo i desno, jer koliko god ovaj precizno da svira, ne moze da odsvira dva puta bas isto, pa te sitne razlike u njegovoj metrici obicno prave lepe stereo kakofonijice....

Naravno, pre svega je bitno da su te gitare snimljene kako treba, a to zavisi od puno stvari...

Eto... izneo sam nesto od svojih tripova i razmisljanja, sa namerom da pomognem, a kome padne na pamet da se zgrazava, neka vodi rachuna da mogu da ga NABIJEM NA KOLAC i to ne vrbov, vec iverov i neomascen

Achtung!!! Ovo su sve tripovi i neki moj pristup akusticnim gitarama i niposto ne znaci da to treba tako...

Last edited by idekius; 04-05-2007 at 01:25 AM.
idekius is offline   Reply With Quote