Quote:
Originally Posted by MUzzY
Em... gitare su stereo?! i snimio sam ih 2 puta? Jedan track ima full pan levo i desno a drugi track je takodje panovan samo manje. Mozda je zbog toga? Nikad mi nije bila jasna ta tehnika dupliranja gitara?
 Bubnjevi su 2 paterna iz apple loop kolekicje. Samo sam dodao reverb 
|
Ne kontam kako si panovao jedan te isti track full lijevo i desno??? Ako si iskopirao taj track pa kopiju panovao skroz desno a original skroz lijevo onda kao rezultat dobije? mono jer se te dvije kopije ne razlikuju ni po čemu.
Su?tina je da kao rezultat dobije? ''dva različita izvora zvuka'', jedan s lijeve strane a drugi sa desne. Ako snimi? jedan ''track'' gitare, onda ga iskopira? u drugi kanal, zakasni? ga neznatno u odnosu na original (nekoliko ms) i panuje? original lijevo a kopiju desno. Ta manipulacija u uhu stvara osjećaj da slu?a? jedan te isti zvuk ali sa dva različita izvora, odnosno stereo feeling. Bolja je varijanta kad odsvira? ponovo identičan rif i snimi? ga kao drugi track. Na taj način ima? dva ''originala'' koji se po prirodi stvari razlikuju neznatno (jer su u stvari dva ''fizička'' zapisa iste dionice) ali sasvim dovoljno da, kada ih panuje? na suprotne strane, daju stereo osjećaj.