Quote:
Originally Posted by ANITA
Za koje si filmove radio glazbu?
I općenito, postoji li neki srpski film odnosno srpski filmski kompozitor kojeg cijeniš? Neki konkretno primjer, molim te, pa da potražim.
|
Kompozitor koga jako cenim je Dusan Radic, ne verujem da ga mnoggo ljudi danas zna, napisao je dosta muzike, i to vise za strane nego domace filmove. Odlican orkestrator, modernog pristupa, (za ono vreme) radio je za "Duge Brodove" mislim i "Karolina Rijecka" i pravo da ti kazem ne secam se filmova, vise se secam njegove jako dobre muzike. Naravno tu je i na svoj specifican nacin Vojislav - Voki Kostic, sa muzikom za kultni film "Ko to tamo peva" u kojoj sam i ja ucestvovao
tada kao mlad saradnik. Licno sam komponovao muziku za filmove "Ekran snezi" i "Spadijer". Nazalost, to su malo poznati, vise "Intimisticki" filmovi. Malo sam radio na filmu, iako sam sebe smatram najupotrebljivijim bas za tu muzicku oblast, i uopste instrumentalnu muziku, ali sam nazalost vecinu svoje karijere posvetio pevacima, iz poznatih ekonomskih razloga...
Ponavljam, neki su ljudi sami sebe "Monopolisali" da budu kompozitori filmske muzike, a nisu to ni blizu zasluzili. neke zaista smatram u najmanju ruku nemuzikalnim, a celu su svoju karijeru zasnovali na filmskoj muzici, nametnuvsi sami sebe. Strasno sam se sekirao u doduse retkim prilikama kada sam gledao neki domaci film kada sam cuo nedotupavnu idiotsku muziku, i bez najve i odjavnog titla znao koji su "moroni" to "komponovali".
Kako da ne kukam kada vidim da mi je gro zivota prosao, a da sam "neiskoriscen" i da bar ja mislim da je ogroman deo moga talenta propao uludo, radeci aranzmane za slagere i festivale, i krijuci se iza tudjih imena, a kada bi poceo da pricam sta sam sve u ime drugih radio, veruj mi da bi se veoma iznenadila...Bilo bi tu dosta imena, ne samo iz Srbije, nego bogami i iz Hrvatske, gde sam u ranijem periodu dosta radio i kao aranzer (Arsen Dedic, Tereza, Srebrna Krila, Zorica Kondza, I.T.D.) i odakle nosim jako prijatne uspomene, prijatnije nego iz moga grada, gde sam doziveo dosta nepravde, podmetanja i "otimanja" poslova, pod izgovorom, "pusti ga, uobrazen je, skup je, prezauzet je, a NISTA OD TOGA nije bilo tacno...Mlada si, talentovana, to tvrdim, i moram da te upozorim, budi spremna na takve situacije, tesko ces ih izbeci...