Pro Member
|
Re: film
Za to nema nekih pravila koja su Bog zna kako cvrsta.
Nisam mnogo radio za filmove, 2-3 samo malo vise pozorista, i ponajvise baleta (upravo se spremam da pocnem jedan)
Dakle, bar ja obicno prvo procitam scenario ili knjigu snimanja, sta vec dobijem, pa onda razgovaram sa rediteljem ukoliko je i njemu jasno sta hoce...najgori su oni koji misle da znaju sta hoce, a u stvari pojma nemaju (vrsta "nadobudnih" sveznalica, a u stvari bleferi) Po meni, a i Kovac se slaze sa tim, najbolji su oni koji imaju dosta poverenja u kompozitora, daju mu "prvu ili drugu ruku" montaze i kazu: uradi sta mislis, i kako osecas, nazalost, to su retki primeri postenja i plemenitosti...
Ja obicno pokusavam da nadjem neku temu i zapisem je samo na notnu hartiju, jos dok sam pod utiskom scenarija, pre no sto sam i video bilo kakvu sliku...Zatim, pogotovo ako je cajtnot, sto u vecini slucajeva jeste, gledam par puta montirano, sa ili bez reditelja (bolje bez, ako neces da trpis samoljubiva hvalisanja i zahteve u smislu: pazi, ovde muzika mora da izvadi situaciju, nije mi valjao glumac, ali MORA DA BUDE HIT!!! verujte mi, i takvih sam se gluposti naslusao, mada sam spreman da trpim svasta, ne bih li radio za film, jer su u mojoj nesrecnoj zemlji 2 - 3 foliranta, slatkorecivoscu, lazima ili uvlacenjem u d... i vecerama, uzeli SAV POSAO TE KATEGORIJE, tako da moja malenkost, vrlo retko, skoro nikako ne dobije sansu da radi u ma kakvom iole boljem filmu, sem ako ne ponudis da nekom novopecenom reditelju uradis dzaba studentski ili diplomski rad, a i ti uzimaju svoje kojima je tata kupio racunar za 300 eura kako ne bi "duvao" sa drustvom u kaficima i po zurkama, i taj za nedelju do deset dana postaje nov, mlad, originalan i svez kompozitor, a u najmanju ruku je moroncina u vecini slucajeva - iako kao sto kazu "papir trpi sve" tako i danasnji mediji trpe sve...sta da kazem a da ne ocajavam jos vise...izvinite, ali to je realnost...Zaboravljam vrlo hotimicno da napomenem da razni "nadobudni" kompozitori obecaju reditelju: "ja cu sve to da tio sredim, kako hoces, ako hoces simfo orkestar i za to cu da ti napisem, pa onda malo promucurniji okrenu telefon: " alo Slobo, ima jedna brzometna tezgica, nije neka lova, ali trebas mi hitno" i u tom smislu, a posle se 'ladno potpisu, kao kompozitori, orkestratori, dirigenti, i tako to, a partituru nisu ni omirisali...Ne mogu vise da kukam, ne vredi...izvinite, ali to je moja sudbina bila, i jos uvek je, ima tome par decenija, a od "tapsanja po ramenima" sav sam modar, a od kinte ili priznanja - NISTA...
Last edited by slowstar; 28-04-2007 at 01:08 AM.
|