Ljudi, svirajte, snimajte pa okačite ne?to ako vam je cilj utrka.
Sve vi?e ovdje filozofije idu unedogled, kao da smo u staroj Grčkoj na trgu gdje se sukobljavaju mudraci koji pričaju... o ničemu.
Tijekom dosta godina sam upoznao da oni koji najvi?e razglabaju o umjetnosti, smislu svega toga i slično, tehnici sviranja, opremi, u stvari jedva znaju sklopiti neku pjesmu ili jedva znaju dr?ati instrument. Najče?će zavr?e ko novinari kritičari.
Stvar je da sve to radite za sebe, za zabavu ili utjehu, korist... ?to već.
To mo?e biti emocionalna utjeha, a li to isto tako mo?e biti i vlastita novčana korist.
Meni je potpuno svejedno, dali je pjesma nastala da bi netko zaradio ili je to super umjetnicko djelo ako mi je pjesma zanimljiva.
Uostalom i tu komercijalu treba odnegdje izvući iz sebe, makar nesvjesno, neće s neba pasti.
Razglabati na topicima o potrebi perfekcionizma, o umjetnosti, o ovome onome...
Umjetnost je subjektivan pojam. ?to je nekome super djelo, drugome je sranje.
Ja ću ubaciti Mozarta u cd player i izvaditi nakon 5 minuta. Mozart me jednostavno ne zanima.
Eto, mo?da je godinama dana skladao jedno djelo.
Ipak ja cu radije ubaciti Nirvanu, koju čak i ne slu?am, ali se nađe pokoja meni dobra stvar. I to ona stvar koja je od 2-3 akorda i urađena za par sati.
I eto, netko će reći da sam budala, a uzeo sam prvi instrument u ruke prije nego se dio foruma rodio.
Hoću reći da je sve stvar u emociji. Nirvana me pogodila, Mozart nije.
Nije stvar u klasici. Jedan Wagner će me zainteresirati.
Ali neću ja sad razglabati da je jedan Mozart remek djelo, glazbeno čudo, ako mi je pjesma od jednog Vuca dra?a i slu?ljivija nego to.
Objektivno gledajući, nesumnjiva je Mozartova vrijednost na svim poljima... ali ?to je u biti vrijednost glazbe? Aranzman, tehnika?
Objektivno me ne zanima. Zanima me utjecaj te pjesme na mene. Ostalo je nebitno.
Je li vam dra?i osjećaj da vas netko samo voli, ili vam je va?nije da vam kupuje poklone, vodi svijetom, obasipa komplimentima, a u biti ne osjećate preveliku ljubav?
Oko posmatrača bi reklo da je ovaj drugi slučaj, prava ljubav jer je savr?ena u pona?anju, darivanju i ophođenju.
Ali vi to eto ne osjećate i zamijenili bi je za jednostavnu ljubav.
Po meni je vrijednost da prenese emocije slu?atelju i izazove u njemu neke. Pa makar to bila dva tona. To nema kriterija ni mjere, to ovisi samo o pojedincu.
Htio tu netko ili ne, jedan turbo folk narodnjak prenese nekoj osobi emocije koje joj ?ivot znače a ista ta osoba će na neko 10 minutno elektronsko djelo imati potrebu ići na wc.
I obrnuto.
Gledati svijet prema sebi i svojim ukusima je prilično nepravedno i ne dr?i nikakvu vodu. Isto tako, čini dru?tvi koje to radi popriličnim snobovima i egoistima.
Tzv. elitom, u bilo kojem smislu. Samoprozvanom elitom.
Ovdje vas 200 pljuje po narodnjacima, ja ću vas odvesti na svoj forum gdje sam ja administrator i gdje će 500 ljudi pljuvati po svemu ?to vi radite , govoreći da je to smeće a ne umjetnost. Svrstati će vas na istu razinu s narodnjacima.
Isto tako ćete vi pljuvati po tome ?to većina tih ljudi slu?a, govoreći da je to buka i deranje.
S godinama provedenim po forumima, pogotovo ovakvog tipa, shvatio sam samo jedno: svirajte ?to hoćete, slu?ajte ?to hoćete, kupujte ?to hoćete, samo dok vas to čini veselima i sretnima.
I ne omalova?avajte ono ?to druge čini sretnima. Jer to vi?e govori o vama samima.
Manite se filozofije. Ma koliko tu neki filozofirali o dubljem značenju svega toga, svom odricanju ili strasti... njihova djela su mi na istoj razini teenagera koje sam čuo u tom stilu i koji to sve rade iz zajebancije.
Znači, nikoga nije briga koliko ste vi truda ulo?ili u to, dali ste vi perfekcionist koji je to skladao godinama, da li ste vi virtuoz u biti, dali je to snimano na opremi od 10 000 000$... bitno je samo hoće li se njemu ta pjesma svidjeti ili ne.
Mo?e mu se svidjeti vi?e pjesma koju je netko napravio iz zajebancije za 5 minuta u istom stilu.
Na kraju krajeva, mo?da zvuči grubo, shvatite da su svi profesionalni glazbenici, u biti samo zabavljači. A zabavljači ovise o reakcijama ljudi a ne o vlastitim porivima i te?njama.
To vam nosi kruh na stol. Koliko dobro uspijete zabaviti nekoga, na ovaj ili onaj način.