Re: midi controller
Ja bih sa svoje strane preporucio CME, skoro sam ga probao u "artistu" i cini mi se da je dobar "Pod rukom" ali bih usput zeleo da na osnovu svog dugogodisnjeg "programerskog" iskustva preporucim da za master klavijaturu nije idealna varijanta sa "otezanim" klavirskim dirkama, nego sa zlatnom sredinom, sto ce reci nekom kako engleski kazu: semi weighted action, sto ce reci, ni krajnja plastika, a ni krajnji "klavir" jer sa klavirskim dirkama, kada se programira u DAW tojest sequencer, dobro "izlaze" iskljucivo boje klavira, rhodesa, marimbe i zvukova tog karaktera, a nijedna boja koja zahteva veliku brzinu, tacan "frazirung" mislim na artikulaciju, precizne duzine, ne "izadje" dobro, nego mora da se dosta "edituje". To govorim sa aspekta da sam prilicno skolovan pijanista, naime zavrsio nizu i srednju skolu odsek klavira, tako da sam dosta navezban, a imam i snage u prstima. Naravno najbolje je resenje imati OBE klavijature, kao master naravno, jednu iznad druge, pa ih koristiti po potrebi, dakle kada su "Padovi" "Gudaci" "sinti basovi" Glasovi, "Hammondi", efekti, mekane podloge sa dosta "aftertouch-a" onda koristiti "semi weighted" klavijaturu, a kada je u pitanju akusticni klavir, rhodes ili Fender piano, Marimba, Ksilofon, i slicni instrumenti, tada je bolja "tvrda" klavirska klavijatura.
Ovde, kada pominjem zvukove i boje, ne mislim na konjretne semplove instrumenata, nego samo na njihov opsti karakter...
Pozdrav, nadam se da sam malo pomogao...