Quote:
Originally Posted by slowstar
Veoma me zanima vase misljenje o tome kako ce se razvijati audio, mislim na snimanje zvuka, formate nosioca, tehnike usnimavanja, kodiranja, broja kanala, rezolucije, uopste vasa razmisljanja o buducnosti audio tehnike, naravno u vezi sa muzikom i njenom produkcijom...
Eto poceo sam novi thread, posto su mi ljubazni moderatori i webmasteri dozvolili. Ukoliko mislite da je tema dosadna, slobodno me ignorisite, ali mene zaista to zanima, pogotovo vase misljenje, posto svoje vec nekako naslucujem...
Pozdrav...
|
Hehm... dobra tema... za beskrajnu pricu

Evo nekog mog vidjenja na brzinu:
Prvi utisak koji sam stekao poslednjih godina je da ni samim proizvodjacima nije sasvim jasno kuda ovo sve vodi... toliko oprecnih pravaca ima...
Kao i uvek do sada, iza svega velikog i siroko rasprostranjenog stoji novac, sta god mi zeleli i voleli...
Prvo, visekanalni sistemi slusanja... ok za film, to je ljudima nesto novo i zabavno, trend... koji se gura... iz sve snage

Za muziku... pa moze ako se radi nesto da bude u trendu, ali ako se gleda realnost reprodukcije,... ne znam... to nije resenje... barem ne jos... ili mozda... ni blizu...
Sto se nosaca tice.... nema tu toliko problema da nije interes da se sadrzaj na odredjeni nacin zastiti... iako do sada ne bas uspesno. Cim se preslo na digitalnu tehnologiju, zastita je postala preskupa i neefikasna...
Realno kao nosac moze uvek posluziti wav ili aiff (isto samo malo drukcije, za koliko hocete kanala, bita, sample rate-a), i distribucija moze vec sada ici cime god... kako vreme bude islo bice sve lakse i lakse... medjutim to u startu
nikome ne odgovara jer tada ce to vrlo brzo biti "besplatno"... Zato je nosac "buducnosti" neizvestan... ukljucujuci i (ocekujem) rat standarda, oduvek ga je bilo... doduse ne vidim da se sada vodi tako "krvav" rat kao nekada izmedju recimo VHS, Video 2000 i Beta... jer danas postoji alternativa koja vecini ne smeta a koja se zove mp3.
Ostaje samo, sve malobrojnijim, audiofilima da sluze u tom ratu kao "topovsko meso", jer sve teze mogu da nadju cd koji mogu uopste slusati na svojoj "sumanutoj" opremi... i tu je neki kraj price, konfuzne... naravno.
Elem... ako cemo pravo, tek ovih zadnjih godina postoji realno kvalitetna studijska oprema koja i teoretski i prakticno dostize neki zadovoljavajuci kvalitet (ne samo na papiru i u praznim pricama)... i ja nekako osecam zasicenje... ili barem gubitak kompasa...
Ne treba zaboraviti da je audio tehnici, i uopste kultu kvalitetnog slusanja najveci udarac zadat ulaskom racunara u domove ljudi, a pogotovo ulaskom Interneta, popunjavanjem praznina u dnevnim aktivnostima... retko ko danas sedne u fotelju da bi slusao muziku, radije ce sesti za racunar, raditi sta god... i slusati muziku na bilo cemu... ali
dok nesto drugo radi a to nije citanje knjige... znaci fokus nikako nije vise toliki na samoj muzici... drugaciji nacin zabave i odmaranja... da... u pitanju je prevashodno zabava, ako gledamo najveci deo audio produkcije...
Da dodam... recimo jedan od vecih poslova danas je kako ugurati subwoofer u domove, a da na bude prevelik... ne kazem da je to stvarno bitan target u ljudskim zivotima... ali znam da je neko prosuo besne pare i godine razvoja da bi to realizovao... zasto? Pa valjda on zna zasto...
isto tako, jos uvek... treba biti toga svestan, nema adekvatnog nacina snimanja ili ajde... belezenja informacija na neki medijum, njegove obrade i koji bi, opet, nepostojecim sistemom reprodukcije ljudima dao veoma realnu sliku prisustva "tamo" i "takvu" kakvu je izvodjac ili producent zeleo... iako se vec sada promovisu postojeci visekanalni sistem da to kao mogu... itd... oduvek se prica ista prica, ali od toga nema nista.... barem ne jos. A "treca dimenzija" se i dalje pravi "trikovima" i umecem mixing inzenjera, iz gomile mono kanala, pravi se nekakav stereo... sekunda po sekunda... umecem coveka... a ne fizickim preslikavanjem....
E da... mikrofonske kapsule i zvucnicki drajveri... pa nisu se mnogo menjali od kada su izmisljeni... cak danas dolazi do reciklaze starih pronalazaka, i cak patentiranja... pa zakljucite sami...
Znaci, ne mislim nikako da je audiu dosao kraj, ali je ovo neki prelomni period... i nisam toliko siguran da znam kuda ce da ode... a citajuci okolo... nisam siguran da je iko... jedino sam svestan da multimediju prakticno globalno preuzima IT industrija, na sebi potpuno specifican nacin...
eto toliko... od mene
pozdrav
bogi