Re: Najbolja zamena za pravi klavir ?
Moritz je u pravu, definitivno.
Citiram njegov tekst:
"Hardverski stage ili tipa elektrik pianino ( Yamaha, KAWAI) bio bi jedini pravi odgovor na tvoje pitanje, jer vrlo cesto zaboravimo da utisak klavira nije samo zvuk nego i osecaj prilikom sviranja posebno onima koji treba da ga sviraju.
Obrazlozenje: Ja imam Clavinovu (a odlicni su i razni modeli Kawai i Roland), no to je pitanje ukusa. Moja supruga je operski korepetitor i sedi za klavirom 4 do 5 sati na dan vec mnogo godina. Sve probe u pozori?tu se rade na pravim klavirima. No kod kuće je druga priča. Snimao sam je mnogo puta, kod kuće, dok ve?ba. Definitivno, kada svira Clavinovu to je prava stvar - snimak je fantazija jer ona za Clavinovom uziva. Ako to isto snima na sint klavijaturi - snimak je katastrofalan - jer se ona ne oseca dobro. Potpuno joj je neprirodno. Snimak nema ni emociju ni dinamiku, jer je velocity na sintovima napravljen za potpuno drugi posao. Ako cemo da govorimo profesionalnim jezikom - to su potpuno dve razlicite tehnike sviranja (sint je jedno a klavir je drugo).
Primer: veliki broj klarinetista predje vrlo brzo na saksofon. Snalaze se, malte ne, odmah. Klarinet im zvuci super, a saksofon se pretvori u obican limeni oluk za ki?u (fali im desetak godina slu?anja i duvanja u sax... ve?banja).
Zaključak: svaki klavirista će se opredeliti za Clavinovu ili Kawai ili Roland električni klavir, ako dođe u situaciju da bira u odnosu na sint. PlugIns je samo brzinska zamena. Ja sam napravio brdo snimaka operskih solista uz CLAVINOVU u svrhu demonstracija za razne audicije po Evropi. Smatram da je neozbiljno u umetničkoj muzici praviti prave snimke sa el.klavirom, te to i ne radim. Ukoliko neko ?eli da snimi koncert, zna se kako se pravi koncert i paradoks je da se glupiramo spominjući el.klavire, te o tome neću ni da pi?em. Stenvej je ipak Stenvej. No, niko mi se do sada nije po?alio ni na zvuk Clavinove. Ima samo pohvala, u stilu - "konačno na?timan instrument". ... ... ... ...
Pozdrav svima ....