Quote:
Originally Posted by Bota
.....
Što se tiče paralele sa digitalnim komunikacijama ja ne vidim šta je tu problem. I audio obrada i komunikacije ze zasnivaju na istim principima.
|
pa u tome i jeste problem... lici da je tako, ali nije ni blizu...
Recimo:
U telekomunikacijama se preporuke i standardi MORAJU postovati... u audio produkciji su vise "smernica".... oko krucijalnih stvari se veliki proizvodjaci obicno ne dogovore.... a posto "avioni ne padaju zbog toga" to tako ide... desetinama godina unazad...
Quote:
Pa zar mi ne razmjenjujemo audio fajlove preko ''žice'' i u tom procesu imamo i A/D i D/A konverziju.
|
Gde imamo konverziju? Kojih signala? U kom frekventnom opsegu? Sta prenose ti signali?
Quote:
Nećete mi reći valjda da će doći do degradacije wav fajla koji vam pošaljem preko neta?
|
Ne, necu ti to reci... mozda ti se korumpira fajl... ne prebaci do kraja.... fali mu parce iz sredine... ali se degradacija nece desiti
Quote:
Mi ovde pričamo o konverziji i ona je suštinski ista svuda.
|
Ako mislis konkretno na AD konverziju... nije sustinski ista... zavisi od firme do firme... nacina realizacije.... itd...
Quote:
Druga je stvar ocjena kvaliteta, pa se neke grane tehnologije zadovoljavaju sa lošijim kvalitetom a neke traže bolji. Fizika je ista.
|
Fizika jeste ista, i zakoni koji je opisuju manje ili vise opisuju realnost... negde to moze i skoro "ofrlje" a negde "ofrlje" nije dovoljno...
pozdrav
bogi