View Single Post
Old 21-03-2007, 09:18 AM   #38
Bota
Member

Bota's Avatar

Default Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
@silicon science
nis'ti bas, cist, jel ti reko to neko?

@Bota
Boggy ti je preciznije a ja plasticnije objasnio. Kada semplujes 44.1, filter nije savrsen ni idealan, vec utice na sam cujni spektar, sto se izbegava visom zonom odsecanja (priznajem da sam bio pogresno informisan od strane persone koja seme naziva profesorom produkcije na jednom fakultetu), koja je u ovom slucaju duplo vislja. Znaci, nas cujni opseg cisto i jasno biva spakovan, po cenu duplo vise informacije. PA sve i da ga i dalje odseca na malo preko 22khz, i dalje je 8 tacaka po peaku (samplerate 192khz) bolje ne 2 tacke po peaku (44.1khz). A Cd ne da je los kao standard, nego nije ni za diskusiju...
A najbitnije za izbegavanje ovakvih prica jeste SLUSHANJE, posto ne bi trebao biti preterano nadaren pa cuo ovu razliku. Naravno, ukoliko ga koristis u realnoj primeni, a to je DIGITALIZACIJA analognog zvuka..
Eto, nadam se da ti je sad konacno jasno i precizno.

ta priča ''pije vode'' pod pretpostavkom da ti nema? dovoljno dobar filtar da izdvoji? originalan signal iz digitalnog koji je odmjeren sa 44,1. U dana?nje vrijeme moguće je napraviti jako moćne filtre s veoma strmom amplitudnom karakteristikom tako da se realno postavlja samo pitanje cijene takvog načina. S druge strane, ?to se tiče razlike u zvuku sa 44.1 i 96, malo sam razmi?ljao o tome, logično je da ta razlika postoji ali nije vezana za sampling rate već na karakteristike izlaznih filtara D/A konvertota. Konvertor na 96 K mo?e na izlazu imati i lo?iji filtar (sa bla?om karakteristikom) dok konvertor na 44.1 mora imati moćniji filtar sa jako velikim Q faktorom. Rezultat je da na izlazu imamo dva veoma slična signala koji se ipak malo razlikuju ali uzrok tog neslaganja, čini mi se, nije i ne mo?e biti sampling rate (pod pretpostavkom da oba filtra ''rade'' svoj posao kako treba, tj da ne dođe do preklapanja originalnog i pomjerenog spektra tj do aliasinga).
Bota is offline   Reply With Quote