View Single Post
Old 14-03-2007, 11:30 PM   #2
kejkz
banned

Default Re: Kako da posle masteringa zvuci jako i glasno ?

Najjednostavnije ?to ti mogu re?i, ve?a "glasnost" se dobija prvo u miksu, i tek relativno malo u masteru. Mnogi faktori uti?u na ja?inu nekog miksa. Pre svega, sama raspodela frekvencija: miks koji ima dobar balans zvu?a?e uvek glasnije. Sam RMS mozes da teras i do apsolutne vrednosti, ali ne mora da znaci da ces uspeti da zvucis glasno. Kompresija je mnogo bolji na?in za dolazak do glasnosti, limiter je tu samo da le?i kratke pikove. Cilj je dobiti miks koji ima pikove, ali su oni kontrolisani, dakle smesteni u kontekst same muzike. Pesma koju mnogo poja?a? na ovaj na?in zvu?a?e ravno i nezanimljivo, na manjim ja?inama bi?e ti?a od relativno normalno miksovanih pesama, a na ve?oj ja?ini izobli?enja koja izlaze iz limitiranja i kompresije ?e do?i do izra?aja. Cilj je kao i uvek, prava mera.
Mastering zahteva i jo? neke bitne stvari: kvalitetan prostor, kvalitetnu opremu i iskusno uvo. Bez ove tri komponente, sve je samo ?ala i ve?banje.

Glupo mi je da o ovom pri?am, ima ovde ljudi sa decenijama iskustva, i mnogo projekata iza sebe, koji se naravno jo? ozbiljnije od mene bave ovom problematikom, poslu?aj njihove savete, dakle ?itaj, u?i i radi, pre svega. Iskustvo ?e te dovesti do zeljenih rezultata.

moja preporuka: ako si pre svega muzi?ar, pravi dobre pesme, a ako valjaju, master ?e biti lak... a i ne mora? sve ba? sam

pozdrav
kejkz is offline   Reply With Quote