View Single Post
Old 13-03-2007, 11:10 PM   #23
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Default Re: Ne znam, a voleo bih da znam! (kontra-faza)

Pokusacu da ti objasnim koliko ja znam.
Kada imate jedan izvor zvuka a dva mikrofona skoro uvek moze doci do problema sa fazama.To se desava zbog kasnjenja zvuka.Npr.ako je postavka mikrofona A-B postoji malo kasnjenje na jednom mikrofonu i onda se javlja problem sa fazama koji se ogleda u tome da se menja boja instrumenata,tesko se odredjuje odakle dolazi instrument(levo,desno),dolazi do ne prisutnosti instrumenta...
Tesko je objasniti sta je ustvari faza bez crteza al ajd da pokusam...Faza je stanje cestice u odredjenom trenutku.Probaj da zamislis jedan graficki prikaz talasa i drugi talas koji je isti kao i prvi samo je njegov odraz u ogledalu.Ova dva talasa imaju iste amplitude,istu duzinu(duzina talasa se lako izracunava-npr.duzina talasa na 1000Hz je 34cm.znamo da je brzina zvuka 340m/s.duzinu talasa na 1000Hz dobijamo tako sto 340m podelimo sa 1000(Hz) i dobijemo 0,34m tj 34cm)samo nemaju iste faze nego su u kontra fazi.Takva dva talasa jedan drugi "ponistavaju" i tako dolazi do savrsene kontra faze do koje moze da se dodje samo tehnickim putem.Verovatno ti tek sad nista nije jasno ali barem sam pokusao.
Ovaj problem se obicno otklanja mono slusanjem i korekcijom postavke mikrofona.E sad to je teoretski tako ali ti je tu najvaznije iskustvo a ja ti tu ne mogu pomoci jer ga ni ja nemam mnogo.U svakom slucaju dobro je da prvo nesto upoznas teoretski da bi mogao sa razumevanjem da resis problem na koji naidjes.
phil.milmax is offline   Reply With Quote