Thread: Beovizija 2007
View Single Post
Old 11-03-2007, 05:58 PM   #53
mare_ns
Junior Member

Default Re: Beovizija 2007

Pozdrav svima!

Cuo sam za ovaj forum pre par meseci i od tada cesto navratim, posto ima dosta toga korisnog da se procita/nauci. Sviram gitaru zadnjih 16-ak godina (ne mislim i ne kazem za sebe da sam muzicar, premda je sviranje nesto sto ZAISTA volim svim srcem).

Ono sto me je nagnalo da se registrujem je Oggyjev post (izvinite zbog copy-paste, sledeci put cu ici na "quote"):

Inace, ako si hteo da pitas kolika je kotizacija, ona je negde 200-300 evra, ne znam tacno, ali znam da preko 300 sigurno nije. Ako imas dobru pesmu i dobrog pevaca, nema razloga da te bilo ko odbije. Naravno, postoji tu jos jedna stvar koju ja uvek imam u glavi, a to je: "Svako ko posalje pesmu na neki konkurs, on misli da je bas njegova najbolja" inace je verovatno ne bi ni slao. Pretprosle godine, Zrenjanin je bio groblje, ali ne zato sto smo mi to zeleli, vec zato sto jednostavno nije bilo pesama. Stisnutih zuba smo izabrali najbolje od najgoreg i bili svesni da je to varijanta "dotak'o sam dno zivota". Meni se svaki jedan od tih ucesnika kleo kako mu je pesma vrh i kako je bas ona pobednicka. Jasno ti je o cemu pricam? Naravno, i pobednicka je bila trash...

Dakle, 2005 me je drugar pozvao da snimim gitaru na jednoj njegovoj pesmi, sto sam ja vrlo rado prihvatio. Cela pesma je bila snimljena u stanu, preko skromne opreme (stara Terratec kartica, Pentium III i sl.), ali to sve nije bilo bitno, posto nam se stvarno svidela. Dakle, covek je napisao text, akorde, liniju pevanja- i otpevao je. Drugarice su nam otpevale back-vokale i td. Sve u svemu, cela stvar je bila uradjena na drugarskoj osnovi, nema ni pomena o novcu. Iz zezanja, drug koji je uradio kompletno snimanje posalje je na Zrenjaninski i mi dobijemo poziv da smo prosli. Super! Idemo da se zezamo malo, da vidimo kako je to, a i dani piva su u toku, he he... Da ne duzim vise- prosli smo u finalno vece. Ono sto mi je stvarno godilo je sto nam je dosta ljudi prilazilo sa pricom kako im se stvarno svidja pesma (bila je vise u rock fazonu, gitarski solo i sl) jer sve ostale manje-vise lice jedna na drugu.
Slozicu se sa sledecim, a to je da je gomila pesama stvarno bila SHIT! Ali, to je MOJE LICNO MISLJENJE!

Nikada nisam voleo ni pratio festivale, jer ne vidim logiku u takmicenju u polju umetnosti (ovu rec koristim sa velikom rezervom kada su festivali u pitanju). Kako neko moze i daje sebi za pravo da odlucuje koja je pesma bolja/losija. Sve je stvar subjektivnog dozivljaja, zar ne?

Izjave tipa "nije bilo dobrih pesama" i "festival je bio groblje" ,"najbolji od najgorih!" su toliko drske da nemam pravi komentar na njih! Po Vasim postovima vidim da imate neke veze sa festivalima i organizacijom istih. Na opste zgrazavanje svih prisutnih u backstageu, 2005 je "pobedila" grupa Konak (mislim da se tako zovu), koji su bili audio-vizuelni ATENTAT na svakog sa iole muzickog ukusa (opet, subjektivno). Secam se da se vecina nas smejala njihovom nastupu jos na generalnoj probi, pa je tim pre bio jos veci shok kada su pobedili!

Umesto da festival bude probojna tacka mladim nadama, pustaju se kreature tipa Mire Skoric (koja ocigledno ne moze da prevazidje kafansko pevanje), Maje Nikolic (JUL-ovka sa bolesno smesnim trilerima) i njima slicni. Zar ne treba publici ostaviti da presudi, a ne nekolicini "strucnih"?

Ovim postom I DON'T MEAN NO DISRESPECT Oggyju i ostalim prisutnima koji su u tim vodama, ali mi je krivo sto se cak ni na muzickoj sceni (a o drugim segmentima srpskog drustva da i ne pricam) ne vidi izlaz iz trulezi i nekreativnosti.
mare_ns is offline