Quote:
Originally Posted by Miha Blaze
ovo nije tacno! prvo se potiru VISOKE frekvencije jer imaju manju talasnu duzinu, tek na velikim rastojanjima mikrofona od izvora postoji sansa da se potru niske 
|
ma potiru se razne frekvencije uvek... nemoguce je u praksi dobiti potpuno fazno koherentan snimak na svim frekvencijama ako se koristi vise od jednog mikrofona, cak i da snimas na poljani... a sto se tice rastojanja i niskih frekvencija, probaj da ozvucis dobos sa obe strane (igore idole, sto bi rekli nadrealisti

) sa mikrofonima pod pravim uglom u odnosu na isti i slusaj snimak... onda obrni polaritet na jednom od kanala i dobices - sta? upravo ono sto sam rekao - "telo" zvuka (koje je u niskim ili niskim srednjim frekvencijama)...
Quote:
Originally Posted by Covek-durdubak
al ste pomogli coveku, svaka vam cast 
|
pa ja sam coveku ponudio vrlo prakticne savete koje odmah moze da primeni u situacijama u kojima se ova pojava najcesce manifestuje kao problem, a na njemu je da savet prihvati ili ne... sve sto pricam, pricam iz poznavanja teorije i, sto je najvaznije, iskustva. no, izgleda da ovo dobijes kada nekome pokusas dati praktican savet, a neces (citaj- mrzi te da kucas: ja sam clan foruma vise od tri godine, a lurker skoro od pocetka i posecujem isti skoro svaki dan, a imam oko 150 postova, sto moze da posluzi kao ilustracija koliko mene jednostavno mrzi da kucam

) da ides u besmislena teorijska prepucavanja i objasnjenja...
hvala boggy-ju koji je objasnio mnoge stvari (koje sam bio previse lenj da napisem

) i SumAnuT-om koji je nasao odlican link... za kraj, evo i citata iz doticnog teksta (bold by me):
"The best thing to do is set up your mics according to the 3-1 rule, then have the drummer play, while you listen to each signal separately. Adjust each one to taste, using whatever compression or EQ you like, and then turn them both on. Repeatedly flip the phase button on either mic preamp and listen to see which summed signal sounds better.
The out-of-phase signal will sound unnatural, thin, and lacking low frequencies, while the in-phase signal will regain all it?s low frequencies and sound more like the natural instrument."
pozdrav