Hhhmmmm... ja imam i jednog i drugog... i legalnog i nabavljenog u mracnim corsokacima softwerskog kriminala

Ako cemo posteno...
Moj stav o tome je sledeci:
-Ako bih cuo da npr. Djole Djogani koristi crackovani npr. Atmosphere... paaa... ne bih bas bio impresioniran. On moze i treba da ga kupi... ukoliko ga koristi...
-Ako cujem da neki talentovani klinac, dete iz radnicke porodice, koristi tako nesto... o.k.... podrzavam... neka koristi... ne podrzavam drugu stvar... ne podrzavam drzavu i system! Ako sve funkcionise kako treba, upotreba nelegalnog softwera bi onda bila obest, bezobrazluk, bahatost... ovako, kako drugacije da neko u 18-20 godina ispolji svoj talenat, nauci nesto, ako ide u skolu, studira, a njegovi roditelji rade za 20.000 dinara? Neca valjda neko da mi kaze da muzikom treba da se bave samo bogata deca i da je talenat privilegija bogatih? Na zalost, nasa situcaija je takva kakva jeste i mnogi jedva kupe i PC, a mnogi klinci ga i ne kupe, mastaju o njemu i stede pare...
Srbija ima preko 1.000.000 nezaposlenih. Ne mali broj je zvanicno zaposlen, ali... samo zvanicno... Postepeno se saniraju posledice jednog opsteg rasula i potrebno je vreme, trud, rad, privikavanje na zdraviji system... nece to preko noci... postoje i tzv. zrtve tranzicije... ti ljudi imaju decu, a neka od te dece su talentovana...
Osuditi nekog pocetnika zato sto koristi nelegalan software, ako se radi o detetu iz porodice ciji su prihodi takvi da se jedva placaju racuni i kupuje hrana, ne samo da nije lepo, vec je i bezobrazno, a reci da takvo dete ne treba da se bavi muzikom i da ne treba da snima pesme je diskriminacija!
Neka drzava postane normalna drzava i onda ce zloupotreba software-a zaista biti zlochin.
Reci da je svuda takvo stanje i da to nije opravdanje... hhhmmmm... nije tacno...
Ovih dana citam mailove svoje sestre, koja je ratni veteran (anestetichar Niske Vojne bolnice) sa Kosova, pa se trenutno nalazi u Norveskoj vojnoj bazi u blizini Osla na obuci pred odlazak u Avganistan... pishe mi kako je opremljena i kako funkcionise vojska kraljevine Norveske, kako izgleda njihova vojna baza... kako system regulise sve, za razliko od naseg polu raspada, vojnih aviona koji lete na srecu (sa isteklim resursima pre 10 godina). Pise o zivotnom standardu njihovih oficira... Dete Norveskog porucnika moze (i treba) da kupi Ni-B4 (ako ga koristi), dete Srpskog porucnika jedva da moze da kupi i PC... Jednom je zemlja omogucila, drugome nije... prosto k'o pasulj i jasno kao dan...
Treba malo razmisliti pre nego sto se krene sa osudama, jer... to moze i da se protumachi sa: "Mnogo sam pametan, jer imam pare!", sto svakako nije u redu...
Sto se tice "boljih starih klavijatura" i "bednog software-a", ne mogu da kazem nista iz prve ruke, ali... moj bliski saradnik (i pre svega prijatelj) Branislav Bozinovic (lako je moguce da ga SlowStar licno poznaje, posto su oni "stara garda"

) je covek koji je posedovao gomilu starih synthsa... dugi niz godina posedovao je i Hammond B3 koji je pre nekoliko meseci prodat momcima iz Amadeus band-a. Bozinovic, koji je mogao da upozna i jedno i drugo i kaze da je ovo danas milina i da se niposto ne bi vracao u istoriju. Naravno, covek je u medjuvremenu ovladao rachunarom i sve moze da koristi tako da radi kako treba, pa ga ne sludjuju nikakvi erorr-i, plavi ekrani i sl... ali, poznavanje rachunara je u 2007-oj valjda normalna stvar...
Inace, Ni-B4 mu se itekako svidja, Ni-Elektrik Piano takodje, Atmosphere, Vanguard, Mini Monsta, Arthuria Mini Moog, Zarg (za Pulsar), Albino synth, Ni-Reaktor... A covek je imao i pravog moog-a i Fender Rhodes, Hammond B3 je u Srbiju dovukao iz Londona svojevremeno...
Misljenja sam da je prenaduvavanje priche kod nas izazvano:
-Realnom zvucnom razlikom, jer ne moze sve ni da se emulira, a da to bude bas najvernije na svetu.
-Nepoznavanjem rachunara i problemima koje tako nesto moze da izazove.
-Nostalgijom (svako lani bese bolje

)
-Mogucnoscu za smaranje neduznih ljudi nebuloznim pricama: "Imam nesto sto drugi nema, pa i ne moze da uporedi, te je to dobra prilika da krenem da zidam kult lichnosti i penjem se ljudima na glavu"