o pravom i laznom rhodesu..
ni moj rhodes se ne rastimava tako lako od micanja. naravno treba mjenjati hammer tipove, koa i zice na gitari, samo svakih par godina, ako puno sviras. mozda je SM neletio na izuzetno losiji primjerak (bilo je i toga).
tocno je da sprava treba brigu.. ali upravo zato je vjecna. kad crkne triton ili elektro nikakva "briga" mu nece pomoci. osim novog mtherboarda, ali samo u toku onih par godina dok se proizvodi..
sto se tice tezine , i nosenja okolo, slazem se treba ocijeniti dali je za stil koji sviras rhodes toliko bitan da placas jos nekog da ti pomogne to nositi ili ne. npr brazilian funk majstori Azymuth, koje je nezamislivo slusati bez pravog rhodesa (kojeg tip "prasi" vec skoro 40 godina), imaju drugi sistem.. tamo gdje dodju iznajme rhodes i tehnicar provede 2 sata da ga malo ustima. i tako u svakom gradu gdje dodju.. dvaput sam ih gledao u ZG. djedice koje razvaljuju..
gledano iz perspektive tipicnog ex-ju glazbenika, koji dere gaze, ili prati nekog komercialnog pjevaca, i koja lova se tu uopce (ne) vrti, nositi ista drugo osim tritona ili motifa je suludo. cak je i elektro pretjeran.
inace oko spekulacija o tome "dal se nesto cuje u miksu ili ne", s jedne strane, to dosta ovisi o tome sta rhodes tocno radi - ako svira house komping pa-pa-paaa i slicna sr*nja, par harmi, to je dovoljno upaliti NI Elektrik Piano. medjutim ukoliko je miks iole meksi, ima manje insturmenata, i trazi od rhodesa da solira i napravi par svojih tipicnih prohoda, tu je pravi rhodes kralj. imam i koristim sve vsti varijante. i uvijek se cuje kad snimim pravi. da ne govorim kako prodje kroz miks bez problema. imao sam isto iskustvo sa wurlitzerom na posudbi .. snimim ga, ne bas glasno, wave u nuendu tanak, pored njega snimim wurlie iz tritona istu liniju i, igrom slucaja, nagarim ga do max (debeli waveform skoro do 0dB), i onaj prvi mi se uvijek cuje u miksu, i potpuno razumije a ovaj drugi je brate .. nesto i rastopio se, pogotovo kad su usle gitare i bubnjevi.
i dan danas, svaka produkcija gdje je rhodes sound vazan, iskljucivo snima pravi (lounge, brazilectro, buddha bar, acid jazz, jazz, space disco, fusion itd itd). drugo je to dal' se nama , Mirku i Slavku to da nositi i isplati stimati. ali kod pravih ploca ..gdje love i vremena ima - nema zajebancije.
ja za reklame, jinglove i ostale brzo potezne stvari palim iskljucivo NI EP. za film, teatar, neki ambient, opcenito kad je ozbiljniji projekt, i ima vremena (da se navjezba, postavi twin , mikrofon i ostalo) onda samo rhodes.
Last edited by clusterchord; 28-01-2007 at 11:41 PM.
|