View Single Post
Old 26-01-2007, 12:21 PM   #10
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Default Re: Mikrofon za Live????

Samo što nikada ne vidimo šta se nalazi između tih 58-ica i miksera!

Ja lično nisam oduševljen ni 58-icom, niti Betom 58 (za koji mislim da je najnaduvaniji mikrofon u istoriji), jer za te pare ima mnogo boljih rješenja.
Meni se svidjela EV koncepcija mikrofona, jer su u, recimo, N/D seriji izbacili namjenske mikrofone za sve i svašta. I zaista kad staviš N/D 868 za kick ne diraš EQ - samo digneš regler. Tako N/D 478 za gitare, 468 za tomove itd.

Moja pjevačica, konkretno, koristi dva EV mikrofona i to N/D 967 kada roka cijeli bend i kada je kompletna postavka na granici mikrofonije (česta situacija), jer je 967 tu kralj! S druge strane koristi kondenzatorski RE-410 koji je jednostavno prelijep (prvenstveno zvučno, ali i vizuelno) i to u situacijama kada radi sa triom, tj. kada je nešto manji nivo buke na stejdžu i nema problema sa mikrofonijom.

Ako si već u prilici da probaš Beyerdynamica, obavezno obrati pažnju na TGX-58 koji je po meni bez premca u toj cjenovnoj klasi (100EUR). Ja ga koristim za back i presrećan sam!

U svakom slučaju - probaj. Ako već ne možeš probati u live situaciji probaj pjevati bar uz neku matricu ili CD u krajnjem slučaju... jer kao što OFF reče, potpuno je druga priča kad probaš mic u miksu! Na kraju krajeva, šta god da odlučiš u okviru navedene cifre ti ostaje dovoljno novca i za neki lijep preamp sa kompresorom! Ili bar kompresor...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote