Quote:
Originally Posted by alektom
Interesuje me dolaze li u obzir zidni nosaci za monitore, niko ih ne spominje a iskreno nisam ih nigde ni video do sada u studiju....
Koje bi bile negativne strane zidnih nosaca, ako se postave na 30-tak cm od zida....
|
1. Prenose vibracije na zid (jer MORAS krutom vezom da ih vezes za zid, inace ce da padnu), koji je ispred tebe, i ako ga ne smiris... onda ce da svira i on... ne mora on mnogo da se pomera... sicusni delovi milimetra su dovoljni, zato sto ima neuporedivo vecu povrsinu od membrana zvucnika... a intenzitet zvuka je proporcionalan povrsini izvora zvuka (membrana) puta duzina hoda te membrane... pa sracunaj sam koliko treba malo da se mrda zid da bi po intenzitetu stigao membranu zvucnika
2. kada su zvucnici blizu zida, posto inace zvucnik samo od srednjih pa navise usmereno znaci, a ispod neke frekvencije u srednjem opsegu je omnidirekcionalan, dolazi do pojave refleksija koje formiraju "cheshalj" filter... ili ti comb filter, i dobijas ponistavanje na nekim frekvencijama u donjem midu, a na nekim dobijas pojacavanje...
Ovo su dva glavna razloga za NE.
Sad... vidjao sam ipak svakakve kombinacije... od drvene police na zidu, pa zvucnici na njoj... i tako redom. RADE ljudi i tako, ali moraju da se prvo naviknu na probleme... sto zahteva odredjeno vreme i trud, a nigde ne pise da ce ucenje biti uspesno... zato to generalno ne preporucujem. Ko moze tako da radi uspesno, svaka njemu cast... i to je sve.
pozdrav
bogi