View Single Post
Old 15-01-2007, 11:55 AM   #7
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: Sinteza i procesiranje kickova

Quote:
Originally Posted by SHIVA
Pa zapravo nema puno (meni poznatih) tehnika za procesiranje kick drum-a sintezom. Sve se uglavnom svode na agresivnu pitch modulaciju oscilatora (sine, triangle). Odlichan synth za takvu svrhu je MicroTonic (SonicCharge).

Ja obichno krenem sa sinusom iz F-32c (42.85 Hz) a pitch amount namjestim ovisno o tonalitetu iz kojeg svira bass linija. Obichno kick moduliram sa barem +16 (polutonova) ili vishe. Nekad gledam da kick modulacija zavrshi u tonu koji je gornja kvinta od bas linije ili da zavrshi u istom tonalitetu s bas linijom. Vrijeme modulacije uvijek uskladim sa tempom. Ako je stvar np3. 108 bpm-a modulacija na kicku mozhe biti ili u duljini intervala 1/16 ili 1/32. Obzirom na zadani tempo to bi bilo 138,88 ili 69,44 milisekunde. Envelope modulacije takodjer drastichno mjenja kick. Linearna modulacija obichno ispadne gruba i "neprirodna" (daleko od toga da bilo koi sintetizirani kick zvuchi prirodno ali vjerujem da se razumijemo) tako da ja preferiram exponencijalne modulacije (nagli pitch up/down). Obichno dobro dodje i malo distorzije da naglasi harmonike. Time se dodatno mozhe podesiti generalni tonalitet kase tako da bude harmonichan u odnosu na bas liniju. Da kick ne zvuchi sterilno nie loshe da brzina modulacije, duljina trajanja oscilacije, filter ili neka druga funkcija bude osjetljiva na velocity.

IMO za potrebe elektronske glazbe rad sa semplovima kick drumova je krajnje besmislen. Treba imati ogroman library i brdo zhivaca za preslushavanje, a moguchnosti manipulacije sempla su drastichno manje nego kod sinteze. Za razliku od kreiranja patch-eva za nekakav synth ili bas kick je vrlo jednostavno napraviti i u konachnici bude brzhe i bolje rjeshenje nego semplanje.

ja kad ocu da dobijem dobar kick prvo idem u Rusiju u jednu vakumiranu laboratoriju i tamo ga premažem suvim ledom, ako hoću da dobijem nešto baš žestoko onda mi treba pola kila osiromašenog uranijuma ili titanijuma.Kick obavezno treba da se radi sa maskom na licu, jer kad nemaš masku, sagori ti trepavice, obrve ili brkove(ako ih imaš).Onda uzmem strug, pa nastružem jedno 17 letvi dužine 1,74 cm i obima 0,23cm pa postavim na njih dva šarafa, ali krstasta i onda zalemim na sve to dvije žice, zelenu i žutu...

ah, pobogu...

šiva komplikuješ ga kao da praviš nukelarku a ne kick...

može to da se kaže puno prostije...

što se tiće sinteze kicka, gotovo uvijek je osnova sine wave, ili sinusni talas koji takodje može da se kombinuje sa trinagle.Takodje, može dobro da posluži i noise koji se blago doda na sve to.Dodavanjem saw-a, možeš da dobješ nešto kao blagu distorziju.Onda sa filterom i envelopom uobličavaš samu boju svega toga.Takodje, dobra je fora sa pitch envelopom...Npr. čuveni kick tipa 808 se lako pomoću pitch envelope transformiše u 909 ili u neki hibrid.Dakle, povećaš pitch, ajd da uzmemo za npr. +24, daš mu sve kratko:mali attack, 0 release, 0 sustain i mali deacy, tako kombinovanjem svih elemenata možeš da dobiješ zanimljiv udar, znači 909 je samo 808 sa pitch envelopom...ima tu masu toga, al ovo je nešto najosnovnije

ima jedan mali i pesplatni plugin i zove se MDA COMBO, taj pluginčić genijalo umije da sjede na kick na npr 50:50 dry:wet...

a što se tiče pitcha bass linije i kicka, pa nema tu neke filozofije...prosto podesiš pitch da odogovara i to ti je to...ne pada mi na pamet da tu ulazim u neke proračune, milisekunde, atome, cjepanje atoma i slično
balthazaar is offline   Reply With Quote