Quote:
Originally Posted by djnick
Na master sam potom stavio EQ [Waves Q8-Paragraphic EQ] jednom pa isti EQ jos jednom [pojacao sam u globalu basove i visoke
|
hm, ne znam zasto si to uradio, dva eq-a su nepotreban luksuz, ako ne mozes da postignes ono sto ti treba sa jednim eqom od osam tacaka, onda je to problem. Ako je miks vec ravan, nema potrebe da pojacavas visoke i bas na ovaj nacin. Jacinu basa je najbolje postici kompresijom, zbog njegove nestasne prirode

, i to prvo na samom treku, potom mozda u kombinaciji na grupi sa basem i na kraju u master lancu. Ja za visoke tonove koristim nekada kombinaciju ekspanzije i kompresije kod ovakve muzike. Generalno izbegavaj da previse istaknes same visoke, jer trekovi onda pocinju da zvuce suvire zamorno, a posebnu paznju obrati na srednji spektar, od 200-300hz do 3-4 khz, jer je to pojas koji presudno odredjuje opazeni kvalitet pesme...
Delault L2, koliko se ja secam, je blagi limiting, bas kakav treba za vec dovoljno glasnu stvar, to je sigurno dobro. Samo vidi koji je dithering engine podesen, posto ti parametri uticu na kvalitet eksporta presudno... pogotovo kad eksportujes u 16 bita, za audio cd ili mp3.