Quote:
Originally Posted by lesha
ili da se prijavis za big brother sledece godine 
|
Upropastio bi serijal. Unaprijed bi se znao pobjednik
Nego, mislim da znam tacno sta tishti Anitu. Ona je perfekcionista, i poznavajuci sebe kao takvog, u uslovima u kojima radimo to ponekad zna cesto biti mana, a ne vrlina. Vjerujte mi to je veliki balast za nekoga ko u vecini slucajeva funkcionise na takav, i jedino takav nacin.
Druga stvar je ta, sto radeci muziku drugima, vjerovatno osjeca da precesto puno toga dobrog bespovratno "gubi" u djelima koje radi za "menagere", koji se cesto prema tome ne odnose na pravi nacin (ne razumiju onu pravu istinsku vrijednost njenih djela). Cesto vjerovatno dovodi sebe u situaciju da se "ispuca" sa nekoliko veoma dobrih emocija, ideja u projektu koji trenutno radi (za novac), koje bi rado da zadrzi za sebe (a opet ako zadrzi, boji se da njeno novo djelo nece biti tako upecatljivo, ili prosto nece stici da napravi isto tako dobro), a jos kada na kraju vidi ili prosto osjeti da ono sto je dala od sebe, zapravo dio sebe, stranka na kraju ne zacijeni, zaista se zna naci u beznadju.
Iako njen rad biva naplacen, materijalno, onaj sustinski dio, koji bi trebao biti neotudjiv, njen, lican i emocionalan, postaje otudjen, na neki nacin uprljan samim cinom "placenistva", a mnogo prave energije koji bi se mogao uloziti u autorski rad biva bespovratno potrosen. A vrijeme prolazi (i u ovoj recenici je mozda najveci i kljucni problem...vrijeme prolazi...). Na kraju krajeva, veoma je tesko biti autor (ali istinski autor, umjetnik, koji sebe prozima kroz muziku, a takva je Anita u vecini svojih djela) koji radi za druge, jer mnogo se tu energije, vremena, ideja raspe na stvari koje na kraju mogu da kulminiraju i frustracijom.
Mozda sam ovim svojim monologom promasio temu, a mozda sam pogodio srz. To zaista ne znam. Znam samo da se slazem sa vecinom ovdje da treba pametno odvagati i raditi ono sto te cini srecnim, ukoliko to pretjerano i ekzistencijalno ne utice na sam proces zivljenja.
Aniti licno bih preporucio da proba skresati sve sporedne poslove vezane za muziku (ako to nece uticati bas mnogo na finansijsku stranu zivota), na mjeru u kojoj nece osjetiti taj posao kao balast onoga autorskog dijela, koji je ipak izdvaja od sviju nas, pa i mnogih poznatijih umjetnika koje cusmo ili necusmo i da gura to svoje. Ja licno vjerujem da to "njeno", to sto ona radi ima velike sanse da ubere mnogo vece plodove od pukog tezgarenja, jer zaista ima u sebi toga necega sto moze pokrenuti svakog od nas da se zainteresuje, da slusa i da na kraju kupi njena, ali iskljucivo NJENA djela.