Re: Sinteza i procesiranje kickova
Pa zapravo nema puno (meni poznatih) tehnika za procesiranje kick drum-a sintezom. Sve se uglavnom svode na agresivnu pitch modulaciju oscilatora (sine, triangle). Odlichan synth za takvu svrhu je MicroTonic (SonicCharge).
Ja obichno krenem sa sinusom iz F-32c (42.85 Hz) a pitch amount namjestim ovisno o tonalitetu iz kojeg svira bass linija. Obichno kick moduliram sa barem +16 (polutonova) ili vishe. Nekad gledam da kick modulacija zavrshi u tonu koji je gornja kvinta od bas linije ili da zavrshi u istom tonalitetu s bas linijom. Vrijeme modulacije uvijek uskladim sa tempom. Ako je stvar np3. 108 bpm-a modulacija na kicku mozhe biti ili u duljini intervala 1/16 ili 1/32. Obzirom na zadani tempo to bi bilo 138,88 ili 69,44 milisekunde. Envelope modulacije takodjer drastichno mjenja kick. Linearna modulacija obichno ispadne gruba i "neprirodna" (daleko od toga da bilo koi sintetizirani kick zvuchi prirodno ali vjerujem da se razumijemo) tako da ja preferiram exponencijalne modulacije (nagli pitch up/down). Obichno dobro dodje i malo distorzije da naglasi harmonike. Time se dodatno mozhe podesiti generalni tonalitet kase tako da bude harmonichan u odnosu na bas liniju. Da kick ne zvuchi sterilno nie loshe da brzina modulacije, duljina trajanja oscilacije, filter ili neka druga funkcija bude osjetljiva na velocity.
IMO za potrebe elektronske glazbe rad sa semplovima kick drumova je krajnje besmislen. Treba imati ogroman library i brdo zhivaca za preslushavanje, a moguchnosti manipulacije sempla su drastichno manje nego kod sinteze. Za razliku od kreiranja patch-eva za nekakav synth ili bas kick je vrlo jednostavno napraviti i u konachnici bude brzhe i bolje rjeshenje nego semplanje.